NRK Meny
Normal

– Dette er kommunene for dårlige på

Styremedlem i KS, Gunn Berit Gjerde, kritiserer flere av landets kommuner for manglende vilje til å satse på forskning og innovasjon.

Gunn Berit Gjerde under nettsending av statsbudsjett 2015

– Ildsjelene i kommunene må få rom for å prøve og feile, sier styremedlem i KS, Gunn Berit Gjerde.

Foto: Remi Sagen / NRK

Onsdag var flere av kommunetoppene i Møre og Romsdal samlet til strategikonferanse i Molde.

Der sa styremedlem Gunn Berit Gjerde i interesse-, arbeidsgiver- og medlemsorganisasjon for kommunesektoren i Norge (KS), at altfor mange av landets kommuner er for dårlige til å satse på forskning og innovasjon.

– Noen kommuner er flinke, men sånn jevnt over så burde alle være flinkere, sier Gjerde til NRK.

Altfor få og dårlige søknader

– Hvorfor er det viktig for kommunene å satse på forskning?

– Fordi vi må komme oss videre. Vi klarer ikke å håndtere de oppgavene vi har i dag med de ressursene og utfordringene vi har folkemessig, og vi er nødt til å gjøre ting på en lurere måte. Derfor må det satses på forskning slik at vi finner nye fremgangsmåter, sier Gjerde.

Hun sitter også i styret i regionalt forskningsfond, som har en pengepott øremerket til forskning og innovasjon i det offentlige.

Ifølge Gjerde er det altfor få og dårlige søknader som blir sendt inn dit.

– Så nå må kommunene snu om og elske frem ildsjelene slik at de kan skape prosjekt som kan kobles på en forskningsinstitusjon, sier hun.

– Må ha rom for å feile

I utgangspunktet er det rådmennene og ordførerne som er ment å ta initiativet til innovasjonen, men Gjerde mener engasjementet burde komme nedenfra.

– Absolutt. I kommunene der det skjer ting så er det enkeltildsjelene som står frem. Vi må ha et åpent sinn og rom for å feile, ellers får vi ikke til noe, sier hun.