Hopp til innhold

– Dette er en verdenssensasjon

Det havbaserte bølgekraftanlegget som ble åpnet av kong Harald ved Runde på Sunnmøre torsdag kan bli et industrieventyr. Går alt som de største optimistene håper, kan det bli produsert 1000 bølgekraftverk i året på Fiskåholmen i Vanylven.

Kongen om bord i redningsskøyta ser på verdns første fungerende bølgekraftverk

Bølgekraftverket ligger ved Runde i Herøy på Sunnmøre. Anlegget har levert strøm til kraftnettet siden juni. Kraftverket ble montert ved Runde for halvannet år siden.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Det var en miljøinteressert kong Harald som sto for den offisielle åpningen av et av verdens første bølgekraftverk som faktisk leverer strøm inn til det vanlige strømnettet. Bølgekraftverket ligger utenfor Runde på Sunnmøre.

– Ingen har gjort dette før

Bølgekraftverket står som en diger sykkelpumpe som omgir kreftene i bølgene til elektrisitet. Erfaringene er gode, og nå satser det svenske firmaet Waves4power for fullt på disse kraftverkene.

– Dette er det første systemet som består av en elektrisitetsgenererende bøye med koblinger og kabler som kun er laget for et havbasert system, i tillegg til at den tar strømmen inn til land. Dette er det ingen andre som har gjort før, sier Jonas Kamf, markedsdirektør i Waves4power til NRK.

Arthur (10) fekk klippe snora med kongen

Her opnar kong Harald bølgekraftanlegget samen med ti år gamle Arthur Petterson-Kieffer.

Foto: Remi Sagen / NRK

Produksjon i Vanylven

Nå blir produksjonen av bølgekraftverket startet på det tidligere skipsverftet på Fiskåholmen i Vanylven.

– Her blir det en enkel produksjon i løpet av en seks måneders tid. Vi har gjort verdifulle erfaringer med bøyen som ligger ved Runde. Vi ser at det kan gjøres forbedringer. Bøyen skal redesignes, vi skal inn med nye materialer, vi skal forbedre effektiviteten og når det er gjort skal vi starte produksjonen her på Fiskåholmen, sier Jostein Bøe, administrerende direktør i Stryvo.

Den nye virksomheten kommer til å bli gull verdt for Vanylven. Tidligere jobbet 130 ansatte ved anlegget på Fiskåholmen.

– Nå har vi en sjanse til å fylle opp hallen igjen. Vi tør foreløpig ikke håpe på mer enn 40–50 arbeidsplasser. Først skal vi produsere 1000 bøyer i denne hallen. Deretter er håpet å produsere 1000 bøyer hvert år. Da må det bli mange arbeidsplasser, sier ordfører i Vanylven, Lena Landsverk.

Kongen hilser på blomsterpike i Forsnavåg
Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Et egenutviklet system

Flere karakteriserersatsingen på Ytre Sunnmøre for en verdenssensasjon. Og forsøk på å utnytte kreftene i havbølgene går langt tilbake i tid. Allerede i 1799 skal det ha vært gjort forsøk i Frankrike.

– Flere har også tidligere koblet en elektrisitetsgenererende del inn til land i forskjellige test-anlegg. Men ingen andre har til nå laget et helt egenutviklet system. Det har vi gjort. Og sånn sett er dette en verdenssensasjon, sier Jonas Kamf.