Hopp til innhold

Motstanden mot vindkraft kan gi bølgekraft et løft

En bøye som dupper opp og ned i havet kan bli et alternativ til 150 meter høye vindturbiner. – Nå er tida endelig moden for det, sier bølgekraftgründer.

Testmodell bølgekraftverk i 1/3 størrelse

PRODUSERE STRØM: Ocean Energy ønsker at produsere strøm ved hjelp av en bøye som skal ligge på overflaten av havet og duppe med bølgene.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Torsdag valgte regjeringen å skrote NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land. Etter massiv kritikk både fra kommuner, organisasjoner og enkeltpersoner, vil regjeringen se bort fra de 13 områdene som NVE har utpekt som best egnet til utbygging av vindkraft.

I Ørskog på Sunnmøre har Asbjørn Skotte i årevis kjempet for bølgekraft. Skotte er direktør i Ocean Energy og mener det nå, mer enn noen gang, er viktig å ta i bruk dette kraftalternativet.

– Nå er tida endelig moden for det. Bølgekraft kan bli det som rett og slett kan redde verden når det gjelder energi på en enkel måte, sier Asbjørn Skotte.

Asbjørn Skotte

Asbjørn Skotte i Ocean Energy ønsker å produsere bølgekraft innen tre år.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Kan skape konflikt med fiskerinæringa

Testanlegget som Skotte viser frem er en tredjedel av det virkelige anlegget som skal produsere kraft.

– Bøya ligger på overflaten og dupper med bølgene opp og ned og bevegelsen vil bli omgjort til rotasjon og det produseres strøm i en generator, sier Skotte.

Animasjon Ocean Energy

Animasjon fra Ocean Energy på hvordan bølgekraft vil fungere.

Bølgekraftverkene blir lite synlige, men krever en del areal som kan skape konflikter med for eksempel fiskerinæringa. Likevel er det viktig å satse på videre utvikling, mener han.

– Om ikke her, så tenk på alle øyene i Stillehavet som fyrer med dieselaggregat. Hva er alternativet? Det er egentlig bare dieselaggregat eller det å utnytte bølgekraft, sier Skotte.

Mener staten må gi penger

I løpet av de siste 40 årene har det vært gjort mange forsøk på bølgekraftverk, men teknologien har så langt ikke vært god nok. På tross av mange mislykkede forsøk gir nå motstanden mot vindturbiner langs kysten nytt håp.

Asbjørn Skotte mener staten nå må trå til med penger for å sette i gang forskning og utvikling på bølgekraft.

Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (Frp) i Olje- og energidepartementet.

Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (Frp) i Olje- og energidepartementet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (Frp) i Olje- og energidepartementet sier det er ønskelig å legge til rette for forskning.

– Dette vil først og fremst avhenge av et stort dytt fra næringsaktørene selv, og vi må ha industribedrifter som ønsker å satse og forske videre på dette. Bølgekraft er fortsatt en umoden teknologi og vi trenger mer forsking og det ønsker vi å legge til rette for. Derfor har vi forskningsprogram som kan gi penger til disse type prosjekter.

Støtter nye løsninger

GCE Blue Maritime Cluster i Ålesund har som mål å styrke verdiskapingen i den maritime næringen.

Frank Støyva Emblem

Kommunikasjonsdirektør i GCE Blue Maritime Cluster, Frank Støyva Emblem.

Foto: Tony Hall / Tony Hall

Kommunikasjonsdirektør Frank Støyva Emblem sier at de er positive til ny type teknologi og nye løsninger, men at de ikke tar noen politisk stilling til vindkraft kontra bølgekraft.

– Alt som kan skape aktivitet er interessant. Vi jobber mye med gründere og støtter de som vil prøve å få til noe. Både i Måløy og på Runde kjenner vi til at det er bølgekraftprosjekter, men det er mange som har prøvd uten å lykkes så langt, sier han.

Med offentlig finansiering og samarbeid med den maritime klyngen på Vestlandet, tror Asbjørn Skotte på resultater innen overskuelig fremtid.

– Innen to til tre år skal det ligge bøye ut i havet og produsere strøm. Det er lov å være optimist, sier Skotte.

Bølgekraftverk

Testanlegget som Asbjørn Skotte i Ocean Energy viser frem er en tredjedel av det virkelige bølgekraftanlegget som skal produsere kraft.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL