Hopp til innhold

– Det er for farlig å fly inn til Trollveggen

Flere har tatt til orde for at forbudet mot fallskjermhopping i Trollveggen må oppheves. Men helikopterpilotene som eventuelt må redde fallskjermhopperne, kan fremdeles ikke fly ved veggen.

Trollveggen i Romsdalen i Rauma

Trollveggen i Romsdal er et yndet mål for basehoppere.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Basehopperne kaster seg ut fra topper over hele Romsdalen, men et sted er det forbudt å hoppe, og det er i Trollveggen, som ruver 1700 meter over Romsdalen. Siden 1966 har 19 mennesker mistet livet her. Ni etter basehopp og 10 i klatreulykker. Enda flere har blitt skadet.

På grunn av dødsfallene og vanskelige redningsaksjoner ble det i 1986 innført hoppeforbud i Trollveggen.

Selv om det ikke er lov å hoppe fra Trollveggen, blir det gjennomført rundt 500 hopp her i året. Ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad, er en av dem som mener at tiden er moden for å oppheve forbudet. Hopperne selv mener at Trollveggen er en av tryggeste plassene å hoppe fra.

Frode Belsby

Frode Belsby er pilot på ambulansehelikopter.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Flyforbud

De moderne vingedraktene har økt sikkerheten for hopperne og helikoptermannskapene har den beste teknologien tilgjengelig, men det er noe som ikke har forandret seg siden hoppforbudet kom i 1987. Det farligste stedet for en helikopterflyger er Trollveggen..

– Vi kan ikke fly inn i visse områder i Trollveggen på grunn av fare for steinsprang og andre elementer som gjør at risikoen er for stor, sier pilot Frode Belsby.

LES OGSÅ:

Fjellet er like farlig

Det står alltid et topptrimmet ambulansehelikopter klart på basen i Ålesund, men selv om Justisministeren skulle velge å gå inn for å fjerne hoppforbudet, kan ikke helikopteret brukes.

– Hvis personer ender opp i området der det et flyforbud, kan vi ikke fly inn i det området. Fjellet er like farlig nå, som før, sier Belsby.

Ser på saken

Stortingsrepresentant Jenny Klinge har spurt justisminister Anders Anmundsen om han vil ta initiativ til å fjerne forbundet. Anundsen sier at han vil se på innspillene som kommer fra lokalsamfunnet, politi og redningstjenesten med tanke på om forbudet er formålstjenlig. Det skriver Romsdals budstikke.

Flere har tatt til orde for at forbudet mot fallskjermhopping i Trollveggen må oppheves. Men helikopterpilotene som eventuelt må redde fallskjermhopperne, vil fremdeler ikke fly ved veggen.