Hopp til innhold

– Andre fylker har vært langt mer offensive enn Møre og Romsdal

Regionreform, kommunesammenslåing og integrering står i fokus når Stortingets kommunalkomitè besøker Møre og Romsdal i dag og i morgen.

Helge André Njåstad på fylkesårsmøte

Stortingets kommunalkomitè med leder Helge Andrè Njåstad i spissen skal besøke Møre og Romsdal.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Komitèen starter i Kristiansund, deretter går turen til Halsa, Sunndalsøra, Angvika og Fræna.

Ett av spørsmålene er hvordan Møre og Romsdal fylke ser på fremtiden når fylkene sør og nord for Møre og Romsdal blir større, sier komitèleder Helge Andre Njåstad (Frp).

Han synes at Møre og Romsdal fylkeskommune har vært for passiv.

– Ja, jeg synes nok det er andre fylkeskommuner som er langt mer offensive enn Møre og Romsdal, sier Helge Andrè Njåstad.

Håper på gode svar

Selv har Njåstad og partikollega Harald Nesvik tatt til orde for å slå sammen Møre og Romsdal og Nordfjord. Det falt i svært dårlig jord i Sogn og Fjordane. Men lederen for Stortingets kommunalkomitè kommer til å utfordre Møre og Romsdal.

– Jeg kommer nok til å stille spørsmål om hvordan de tenker for nå tegner det seg et bilde der vi får et stort Vestlandet og der Trøndelag har allerede funnet sammen. Så det blir jo en ny situasjon for Møre og Romsdal uansett der de må forholde seg til en annen struktur rundt seg. Jeg håper at dette besøket vil gi oss flere svar og at vi møter et offensivt fylke som har tanker om hvordan de skal møte fremtiden, sier Helge Andrè Njåstad.

En reformvår

Stortinget får mye å henge fingrene i frem til neste sommer. Det er ikke bare fylkene som skal bli større, også kommune-Norge skal i støpeskjeen, og det er Stortinget som skal ha det avgjørende ordet våren 2017.

I dag og i morgen får Helge Andre Njåstad og Stortingets kommunalkomite møte noen av kommunene i Møre og Romsdal som har sagt ja til å slå seg sammen. Men det har ikke akkurat gått Jan Tore Sanners veg i kommunereformen. Det er blitt flere nei enn ja.

Derfor spør vi om det kan bli aktuelt for Stortinget å bruke tvang overfor kommuner som har sagt nei til sammenslåing.

Tvang eller ikke tvang?

– Stortinget har forbeholdt seg retten til å skjære gjennom i unntakstilfeller. Man har sagt at reformen skal basere seg på frivillighet og gode gulrøtter fra storsamfunnet, men i noen unntakstilfeller så må Stortinget skjære gjennom, sier Helge Andrè Njåstad.

– Så omfattende bruk av tvang er lite sannsynlig?

– Jeg tror ikke det blir omfattende bruk av at Stortinget skjærer gjennom, men jeg tror heller ikke at kommunereformen går over så vil vil måtte ha prosesser videre. Vi kan ikke ha en struktur som hemmer utviklingen, og der det er for få fagmiljø, sier Njåstad.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL