NRK Meny
Normal

- Journalistene skremmer folk bort fra lista

Toppkandidaten på Demokratenes liste ved valget i Ålesund mener at journalister skremmer kandidatene bort fra lista.

Kaspar Birkeland

Kaspar Birkeland mener media har skylden for at flere kandidater forlater listene.

Foto: Malin Korsnes / NRK

Kaspar Birkeland topper partiet Demokratenes liste ved stortingsvalget i Ålesund. Nummer to på listen til Demokratene i Ålesund, Per Ivar Øye, blir kastet ut av partiet etter at han på Facebook skal ha truet med å drepe muslimer. Dette har også skjedd med toppkandidaten til partiet i Kristiansund, Håvar Krane. I ettertid har flere representanter trukket seg fra listene i Ålesund og Kristiansund.

– Det er skremmende, når journalister ringer til de som står på listene. Kandidatene blir skremt til å ta avstand fra både meg og alt jeg står for. Dette gjør journalistene for å redde seg selv. Men alle som står på listene er blitt spurt på forhånd, og har svart ja, sier Birkeland.

Også Birkelands datter, Cecilie Birkeland, har trukket seg fra lista. Til avisa Sunnmørsposten sier hun av hun ble med for å hjelpe sin far.

– Hadde jeg kunnet, ville jeg strøket meg fra lista nå, og jeg oppfordrer ingen til å stemme på meg, sier Cecilie Birkeland Sunnmørsposten.

Birkeland sier til NRK at også hans egen datter er blitt skremt av journalister til å ta avstand fra partiet.

Hun er blitt skremt hun også, sier Birkeland.

– Det er altså media sin feil at kandidatene trekker seg?

– Ja, absolutt.

– Det har ingenting med selve politikken å gjøre?

– Det er jo ting som har skjedd i forkant som gjør dette. Det er jo beklagelig at sånt skal komme opp. Men jeg har ikke gjort noe galt, generelt sett, sier Birkeland.

– Men føler du deg bekvem med å være med på valgkampåpningen sammen med de andre partiene?

– Ja, det gjør jeg faktisk. Vi skal følge vårt partiprogram og gå til valg på partiprogrammet til Demokratene, sier Birkeland.