NRK Meny
Normal

Slik forsvant frykten for Molde

MOLDE (NRK): Den største drømmen var elendighet og nedrykk for fienden Molde. Slik er det ikke lengre for Stig Ulstein. Hva har skjedd?

Aalesunds supoortere før Molde-Aafk 090513

Aafk-supportere før kamp

Med en kjernetemperatur på 580 grader Celsius brenner gloen frempå den selvrullede sigaretten en Aafk-supporter koser seg med på utepub i Molde. I den dagslumre utelufta spres lukta av blandet tyrkisk og amerikansk Virginiatobakk. To kulturer brennes med høy temperatur.

Nesten like høy temperatur mange håper på klokka 18 i kveld når Molde møter Aalesund.

Saken fortsetter under bildet

MFK-supportere
Foto: Erik Hattrem/NRK

Frykten som forsvant

Ute på kaikanten i Molde, få timer før kampen alle snakker om. Og for første gang på lenge, snakker moldenserne med frykt i stemmen. Det liker de mange hundre oransje som er samlet på uterestauranten. Mellom pilsglass, rullings og stor selvtillit.

Stig Ulstein forteller til NRK om en sterk indre tro. Tro på at Aafk for første gang på ti år vinner mot Molde. For tidligere har bortekampene mot MFK vært smått kjipe opplevelser.

– Personlig har jeg bare fryktelige minner fra stadion i Molde, sier Ulstein.

Han er blant de som aldri reiste til Molde i 2003, da Aafk tok den historiske Molde-skalpen. Siden den gang har Molde aldri tapt for Aalesund i serien.

Stig Ulstein

Stig Ulstein tror Molde vil merke at Aalesund er i tabelltoppen.

Foto: Erik Hattrem/NRK

Drømmen om nedrykk

Molde var for Ulstein motstanderen som ga en ekkel smak i munnen, et kadaver som luktet verre enn verst. Et lag han ikke unnet noe som helst.

Slik føler han det ikke nå, der han sitter på kaikanten i Molde og venter på at kampstart skal nærme seg.

– De første årene gikk jeg rundt og dagdrømte om at Molde skulle rykke ned, men med årene har jeg begynt å sette stor pris på dette lokaloppgjøret, sier han.

Som mange andre har han registrert at hatforholdet tilhengerne mellom har endret seg. Det var et særdeles rolig Molde-sentrum som tok i mot de første gjestene fra Ålesund søndag formiddag. Den store supporterkrigen er ikke lenger tema, nå handler det om langt mer prekære ting.

Molde ligger på tabellbunn og frykter det værste. Aalesund er i motsatt ende og lukter på en seriesuksess mange har vansker for å tro er basert på flaks. Ulstein er ikke redd for hva Solskjær har av krutt i posen. I dag er Aafk favoritter.

– Molde er aldri favoritt mot oss. I dag har vi langt mer peong enn dem. Vi har faktisk mer poeng enn det Molde og RBK har til sammen, sier han.

Derfor er Molde best

Vi trenger ikke gå særlig langt for å finne en meningsbærer som totalt avviser Ulsteins teorier og meninger. Tore Hagset har kledd seg i blått siden 70-tallet. Han forbereder seg sammen med et lite knippe Molde-tilhengere i motsatt ende av byens sentrumsgate.

– Potensialet og toppnivået til Molde er lang bedre enn hva Aalesund kan stille opp med, derfor tror jeg dagens oppgjør blir vendepunktet. Hjemmeseier og stor ståhei, sier han.

Men én ting er han brennsikker på. Taper Molde i kveld, blir livet tungt å leve de neste dagene.

– Herregud, ja. Et tap i dag vil svi og såre supporter-sjela mi langt mer enn hva tilfellet var i 2003, forteller han.

Sju kamper har Molde spilt av årets serie. Fem er tapt, to er spilt uavgjort.

Molde-sjef Solskjær har de siste dagene gjemt seg bort sammen med laget. Tirsdag dro han på skytebana og lot spillerne fyre av ekte svartkrutt. Onsdag lukket han treninga. Men Moldes elendige sesongstart, har ikke skapt opprør og uro blant lagets indre supporterkjerne.

Motgangen har ikke påvirket forholdet. Mark Dempsey er den som skal ha mye av æren for at supportere og klubb står sterkere sammen enn noen gang før. På eget initiativ tar han kontakt med oss på tribuna for å bygge gode relasjoner, sier Hagset.