TIX' andre sceneprøve

NORGES REPRESENTANT: Hvem møter TIX i Eurovision Song Contest?

Foto: ANDRES PUTTING / EBU

Dette var Norges konkurrenter i Eurovision 2021

Les om artistene og hør låtene som møtte TIX i Eurovision Song Contest 2021.

Den 65. utgaven av Eurovision Song Contest ble arrangert 18. mai, 20. mai og 22. mai 2021. Rotterdam, Nederland stod fortsatt for vertskapet etter at Duncan Laurence gikk av med seieren med låten «Arcade» i 2019.

Alle land som skulle ha deltatt i 2020 (bortsett fra Armenia og Hviterussland), var med. Alle 39 land stilte med nye låter, siden ingen av låtene fra fjoråret fikk lov til å delta i år.

Vinneren ble Måneskin fra Italia med låten «Zitti e buoni»!

Disse deltok i Eurovision 2021

I alfabetisk rekkefølge

Finale

Albania

«Karma» – Anxhela Peristeri

Anxhela Peristeri har lang fartstid i musikkbransjen. Hun lanserte sitt debutalbum i 2004, og har sunget på en rekke konserter og festivaler.

Hun vant den albanske nasjonalfinalen på sitt andre forsøk, 20 år siden første deltakelse.

Aserbajdsjan

«Mata Hari» – Efendi

Efendi får igjen lov til å dra til Eurovision for å representere Aserbajdsjan, etter at hun måtte som alle andre stå over fjorårets.

Hun har deltatt i sin lokale versjon av The Voice, og ved siden av musikken elsker hun maling, Pilates og dansing.

Belgia

«The Wrong Place» – Hooverphonic

Gjennom en 25 år lang karriere, har Hooverphonic gjort seg gjenkjennbare ved å veksle mellom sjangerne triphop og pop. Låtskriver Alex Callier og gitarist Raymond Geerts har vært med fra start, mens vokalist Geike Arnaert er tilbake i bandet etter et lengre opphold.

Bulgaria

«Growing Up is Getting Old» – Victoria

Bulgaria har valgt å sende fjorårets representant igjen – Victoria. Hennes forrige Eurovision-låt «Tears Getting Sober» fikk gode strømmetall på Spotify med over 3 millioner avspillinger.

Victoria ble populær i hjemlandet etter hun deltok i X Factor Bulgaria.

Finland

«Dark Side» – Blind Channel

Metallbandet Blind Channel vant den finske MGP med låten «Dark Side», samme kveld som den norske finalen.

Blind Channel beskriver musikkstilen som «voldelig pop». De har jobbet flere år på undergrunnsscenen, og nå føler de tiden har kommet for å vise frem musikken for verdenen. Rockerne er heller ikke fremmed for sprøe krumspring på scenen.

Frankrike

«Voilà» – Barbara Pravi

Barbara Pravi er en singer-songwriter med serbiske og iranske røtter. 27-åringen har bidratt som låtskiskriver for de to siste franske bidragene i Junior Eurovision, hvor den nyligeste («J’imagine») vant hele konkurransen.

Hellas

«Last Dance» – Stefania

Hellas skulle sende Stefania. Hun ble født i Utrecht i Nederland, og ble kjent allerede som tiåring da hun deltok i juniorutgaven av The Voice.

I 2016, deltok hun i Junior Eurovision som en del av gruppen Kisses. De kom på en åttende plass.

Island

«10 Years» – Daði & Gagnamagnið

Gruppen Daði & Gagnamagnið ble tidlig pekt ut som en forhåndsfavoritt i fjor med låten «Think About Things». Selv om ESC ble avlyst, ble låten deres veldig populær på TikTok og klatret også til 34. plass på Storbritannias hitliste.

Island valgte i år å skrinlegge deres nasjonalfinale som tradisjonelt velger deres representant, og bestemte seg for å sende Daði & Gagnamagnið på nytt.

Israel

«Set Me Free» – Eden Alene

20-åringen Eden Alene er født og oppvokst i Jerusalem, og har sjarmert Israel med sin kraftfulle stemme. Hun skulle etter planen representere Israel i fjor, men måtte i likhet med alle artistene det året avbryte reisen.

I 2021 skal Eden fremføre «Set Me Free», som har en blanding av engelsk og hebraisk tekst.

Italia

«Zitti e buoni» Måneskin

Rockebandet Måneskin er fra Roma, og består av Damiano David på hovedvokal, bassist Victoria De Angelis, gitarist Thomas Raggi og Ethan Torchio på trommer.

Bandnavnet er dansk, som skyldes at bassisten Victoria har dansk som morsmål.

Bandet har deltatt i italienske X Factor, hvor de kom på en andreplass.

Kypros

«El Diablo» – Elena Tsagrinou

Elena Tsagrinou har blitt beskrevet som et av de mest talentfulle og glamorøse artistene i den greske popbransjen. Hun ble født i Aten i 1994, og allerede da hun var 14 år kom hun til semifinalen i «Greece Got Talent».

Hun deltar i Eurovision med låten «El Diablo».

Litauen

«Discoteque» – The Roop

Alle tre i gruppen har jobbet sammen siden 2014, men hver og en av de har lang fartstid i musikkbransjen. Deres debutalbum som trio, ble utgitt i 2015.

Siden den gang har de turnert hjemlandet, og Serbia, Belgia og Brasil.

De skulle fremføre «On Fire» i Eurovision 2020, som ble ansett som en forhåndsfavoritt. Låten «Discoteque» er intet unntak i 2021, da Litauen igjen ligger høyt oppe på oddslistene.

Malta

«Je Me Casse» – Destiny

Destiny er ingen fremmed for Eurovision, ettersom hun deltok og vant Junior Eurovision i 2015. I 2019 var hun også korist for Maltas bidrag i Eurovision.

I nyere tid har hun deltatt i Britain's Got Talent, hvor hun kom på en sjetteplass i semifinalen.

Moldova

«Sugar» – Natalia Gordienko

Natalia Gordienko skulle stått på Eurovision-scenen i fjor, men får en ny sjanse i år.

Hun har tidligere stått på Eurovision-scenen, da hun var med i gruppen Arsenium i 2006. Da kom hun på 20. plass i finalen.

Moldova har deltatt i Eurovision siden 2005.

Nederland

«Birth Of A New Age» – Jeangu Macrooy

Artisten som fikk æren av å representere vertslandet, er Jeangu Macrooy. Hans musikalske reise startet da han fikk en gitar i 13-årsdagen. Han slo seg sammen med tvillingbroren Xillian, og en ny musikk-duo ble født.

Han flyttet til Nederland i 2014, hvor han møtte produsent og komponist Perquisite som tok han inn under sitt plateselskap. Fra det øyeblikket, skjøt musikkarrieren fart og har siden blitt nominert til flere musikkpriser.

Norge

«Fallen Angel» – TIX

Bak navnet TIX finner vi Andreas Haukeland (27) fra Bærum, en av Norges aller største artister.

Andreas forteller at karakteren med pels, solbriller og pannebånd fikk navnet TIX som følge av en oppvekst med diagnosen Tourettes syndrom. Han valgte å ta eierskap til kallenavnet og gjorde det til sitt artistnavn.

Les mer om TIX her

Portugal

«Love Is On My Side» – The Black Mamba

The Black Mamba har fått æren av å representere Portugal i år, og det på hengende håret.

I den portugisiske finalen ble det til slutt delt førsteplass, etter at alle poengene hadde blitt utdelt. Men siden gruppen hadde flere telefonstemmer enn jurystemmer, vant de gullbilletten til Rotterdam.

Dette er første gang Portugal sender et bidrag som kun er på engelsk.

Russland

«Russian Woman» – Manizha

Manizha er en person med mange talenter og prestasjoner. Hun er singer-songwriter, musiker, forfatter, regissør og har vært FNs goodwill-ambassadør for flyktninger siden 2020.

San Marino

«Adrenalina» – Senhit

I 2019 fikk San Marino sin andre finaleplass siden de først ble med i 2008.

Senhit skal representere mikrostaten San Marino for andre gang (tredje gang hvis man teller med fjorårets forsøk som ble avbrutt av pandemien). Første gang hun stod på Eurovision-scenen var i 2011.

Hun skal synge «Adrenalina», som på kort tid har blitt populær i fanmiljøet. Overraskende nok, har Flo Rida (kjent for låtene «Low» og «Right Round» her til lands) bidratt med rap i låten.

Serbia

«Loco Loco» – Hurricane

Serbia sender gruppen Hurricane. Den består av Sanja Vucic (Serbias representant i ESC 2016), Ksenija Knezevic (korist i ESC 2015) og Ivana Nikolić (profesjonell danser som startet sangkarriere i 2016).

Spania

«Voy a quedarme» – Blas Cantó

Blas prøvde først å sikre seg billett til Eurovision i 2011, men kom på andreplass i sin nasjonale finale.

Han har utgitt fem album, hvorav de fire første var som en del av boybandet Auryn. Gruppen fikk brisen for beste spanske gruppe i MTV Europe Music Awards.

Det har gått 52 år siden Spania vant sist.

Storbritannia

«Embers» – James Newman

James Newman har igjen blitt internt utvalgt av BBC til å representere Storbritannia i Eurovision. Han har vunnet en rekke BRIT-priser, blitt nominert til Grammy og musikken hans har blitt solgt til platina flere ganger.

Han er også storebror til John Newman, som har vært på spillelistene i Norge med låtene «Love Me Again» og «Blame».

Sveits

«Tout l'Univers» – Gjon's Tears

Gjon Muharremaj, kjent under artistnavnet Gjon's Tears har viet både hjerte og sjel til musikken siden han var et barn. Det hele startet da bestefaren hans ble rørt av Gjons tolkning av Elvis Presleys «Can't Help Falling in Love».

Han skulle i fjor synge «Répondez-moi», som var Sveits sin første franske låt på ti år.

Sverige

«Voices» – Tusse

Tusse slo gjennom i Sverige da han deltok i Talang i 2018 (svenske utgaven av Norske talenter). Året etter, vant han Idol.

Han har en rekke hits på CV-en som har tatt Sverige med storm, som balladen «A Better You» og «My Soul Is Calling You», som er en hyllest til hans avdøde mor.

Tyskland

«I Don't Feel Hate» – Jendrik

Jendrik ble valgt som Tysklands representant på en litt utradisjonell måte.

Da han i fjor sommer ikke kunne fremføre musikk på grunn av korona-restriksjoner, brukte han tiden på å skrive en sang og produsere en musikkvideo til den. Den reisen delta han på sin TikTok og Instagram i en serie han kalte «How to make a Musikvideo».

I hver video uttrykte han sitt brennende engasjement om å få representere Tyskland i Eurovision. Jendrik trodde ikke at denne strategien kom til å fungere, men plutselig fikk han invitasjonen han ventet på.

Ukraina

«Shum» – Go_A

Sett bort fra 2019 da de tok en pause, har Ukraine deltatt i hver eneste finale siden 2003. De har også vunnet to ganger, i 2004 og i 2016.

Gruppen Go_A skal kjempe om landets tredje seier. Gruppen kombinerer ukrainsk sang med blant annet moderne dans og afrikanske trommer i sin musikkstil.

Gikk ikke videre til finale

Australia

«Technicolour» – Montaigne

Etter å ha fulgt med fra sidelinjen i flere år, ble Australia formelt invitert som deltakere i 2015. De har deltatt hvert år siden den gang, og skal gjøre det hvert fall frem til 2023.

Montaigne fra Sydney har allerede rukket å bli et stort navn innen australsk indie-musikk. I de siste årene har hun hatt flere listeplasseringer i hjemlandet, samt fått flere priser og nominasjoner for debutalbumet Glorious Heights.

Danmark

«Øve os på hinanden» – Fyr & Flamme

Duoen Fyr & Flamme er godt kjent i hjemlandet, og har et par hits under beltet som «Kamæleon» og «Menneskeforbruger»

De vant Dansk Melodi Grand Prix med låten «Øve os på hinanden» som er inspirert av de største MGP-hitsene i historien. De har valgt å beholde sangen på dansk, som betyr at dette er den første heldanske låten siden 1997.

Estland

«The Lucky One» – Uku Suviste

Uku Suviste har deltatt på en rekke musikkfestivaler rundt om i hjemlandet. Han er ingen fremmed for den estiske versjonen av MGP, ettersom han deltok i 2017 og 2019.

Alle gode ting er tre, og på hans tredje forsøk i 2020 vant han billetten til Eurovision. Men dessverre fikk han ikke fremføre i Rotterdam.

Eneste måten å få den billetten igjen, var å vinne nasjonalfinalen på ny. Noe han gjorde, med låten «The Lucky One».

Georgia

«You» – Tornike Kipiani

Tornike Kipiani, også kjent som Kipo, ble i fjor stemt frem som Georgias represenant, gjennom den georgiske versjonen av Idol. I år er han tilbake.

Han har vunnet X Factor i 2014, hvor Tamta (Kypros 2019) var hans mentor.

Georgia har ikke vært i en Eurovision-finale siden 2016.

Irland

«Maps» – Lesley Roy

Irland sitter fortsatt øverst på tronen med flest ESC-seire. Forrige seier fant sted i 1996.

Personen som skal prøve å gi Irland sin åttende seier er Lesley Roy, som også. Hun er en singer-songwriter fra Dublin, som ofte pendler mellom jobber i hjemlandet og New York.

I 2008 ga hun ut debutalbumet Unbeautiful, som er medprodusert av den anerkjente musikkprodusenten Max Martin.

Kroatia

«Tick-Tock» – Albina

Albina fra Split har hatt en brennende lidenskap for musikk og fremføring siden hun var ung. Hun har deltatt i «The Voice Croatia», hvor hun til slutt kom på en tredjeplass.

I Rotterdam sang hun «Tick-Tock».

Latvia

«The Moon Is Rising» – Samantha Tïna

På sitt sjette forsøk på å representere Latvia, klarte Samanta Tïna å vinne gullbilletten til slutt. Men på grunn av koronapandemien, ble hun nødt til å vente et år.

Hun har tidligere beskrevet sin sangstemme som en gave sendt fra Gud, og at den må brukes på en stor scene.

19 år har gått siden Latvia vant Eurovision for første gang.

Nord-Makedonia

«Here I Stand» – Vasil

I Eurovision 2019, fikk Nord-Makedonia sitt beste resultat så langt i konkurransen. Hvor Norges Keiino vant publikumsstemmene, vant Tamara Todevska jurystemmene og fikk sjuende plass.

Vasil Garvanliev har fått i oppgave å følge opp denne suksessen. Han startet å fremføre på noen av landets mest populære barnefestivaler i en ung alder. Kort tid etterpå flyttet han og familien til USA, hvor Vasil fortsatte sin musikkarriere i Chicagos barnekor.

Etter han kom tilbake til Nord-Makedonia i 2018, har han utgitt en god del suksessfulle singler.

Polen

«The Ride» – RAFAŁ

Rafał Brzozowski er et etablert navn i Polen. Enkelte Eurovision-fans vil kjenne han igjen fra da han var programleder i Junior Eurovision 2020. Han har også ledet den polske versjonen av gameshowet «Wheel of Fortune».

Hans musikkarriere startet etter at han deltok i «The Voice», hvor han gå ut sin debutsingel kort tid etterpå. Denne fikk gode plasseringer på hitlistene i landet.

Romania

«Amnesia» – Roxen

Roxen visste i en ung alder at hun skulle jobbe med musikk. Hun startet å synge da hun var syv år, og nå er hun Romanias tredje mest spilte artist på radio. Hun har hatt to låter på hitlistene, som har totalt 17 millioner visninger på YouTube.

I nyere tid har hun også samarbeidet med Alexander Rybak.

Slovenia

«Amen» – Ana Soklič

I 2020 skulle Slovenia feire sin 25. Eurovision-deltakelse. De kan skilte med en 7. plass som beste plassering. Siden semifinalene ble innført i 2004, har Slovenia gått videre til finale kun seks ganger.

Personen som skal delta for landet i år er Ana Soklič. Hun utviklet sine musikkferdigheter på opera- og jazzskole, før hun begynte å skrive sine egne sangtekster.

Tsjekkia

«Omaga» – Benny Cristo

Benny har jobbet i tsjekkisk musikkbransje i over ti år, og i 2019 ga han ut sin EP ved navn Kontakt. Hans største hits har titalls millioner av visninger på YouTube.

Han har bygget opp en stor tilhengerbase gjennom sosiale medier, og han har nærmere 800 000 følgere på Instagram.

Østerrike

«Amen» – Vincent Bueno

Vincent Bueno er Østerrikes represenant i år.

Han ble kjent i hjemlandet gjennom en rekke lokale TV-programmer som «Musical! The Show» og «Dancing Stars». Bueno produserer alt av musikken sin i sitt eget musikkstudio.