X90084
Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Disse deltok i ESC 2019

Les om artistene og hør låtene fra Eurovision Song Contest 2019.

Den 64. utgaven av Eurovision Song Contest ble arrangert 14. mai, 16. mai og 18. mai i Tel Aviv, Israel. Kringkasteren IPBC var vert for konkurransen, etter at Netta vant med låten «Toy» i Lisboa.

Nederland og Duncan Laurence gikk av med seieren i Tel Aviv med låten «Arcade». Norge kom på en sjetteplass, og vant publikumsstemmene.

Helt siden det ble kjent at Israel skulle arrangere ESC, har flere spekulert i om flere deltakerland ville boikotte konkurransen av politiske grunner.

Allikevel er det bare Bulgaria som valgte å trekke seg grunnet økonomi, og Ukraina på grunn av en kontroversiell nasjonalfinale.

Det betyr at det var 41 land som deltok i årets konkurranse.

Forskjellige metoder

Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Disse deltok i ESC 2019

Etter begge semifinaler, var det 26 land som gjenstod i konkurransen.

Les om alle artister under albumet.

ESC 2019
Foto: IPBC/EBU
Se hvem som skal delta i verdens største musikkonkurranse her

Listerekkefølgen er oppdatert 22. mai, etter at EBU annonserte stemmefeil i finalen.

  1. Nederland
  2. Italia
  3. Russland
  4. Sveits
  5. Sverige
  6. Norge
  7. Nord-Makedonia
  8. Aserbajdsjan
  9. Australia
  10. Island
  11. Tsjekkia
  12. Danmark
  13. Kypros
  14. Malta
  15. Slovenia
  16. Frankrike
  17. Albania
  18. Serbia
  19. San Marino
  20. Estland
  21. Hellas
  22. Spania
  23. Israel
  24. Hviterussland
  25. Tyskland
  26. Storbritannia

Ikke videre til finale:
Armenia
Belgia
Finland
Georgia
Irland
Kroatia
Latvia
Litauen
Moldova
Montenegro
Polen
Portugal
Romania
Ungarn
Østerrike

­Nederland

Nederland sender Duncan Laurence som representant til Eurovision. Han uteksaminerte fra rockeakademiet i Tilburg, Nederland i år. Her utviklet han seg selv som sanger, låtskriver og musikkprodusent. I tillegg til det har han brukt mye tid på å skrive låter i London og Stockholm.

Duncans låt «Arcade» ble annonsert 7. mars, og siden da har Nederland klatret til toppen av oddslistene. 44 år har gått siden forrige seier.

Resultat: 1. plass

­ Italia

Alessandro Mahmoud, også kjent som Mahmood skal delta for Italia i Tel Aviv. Han kommer fra Milano, og har skrevet låter for mange artister i hjemlandet. Deriblant Marco Mengoni, som i 2013 representerte Italia i Eurovision.

Mahmood skal synge «Soldi» i år, og er allerede tippet som en av forhåndsfavorittene i år.

Resultat: 2. plass

­Russland

Etter at de ikke kvalifiserte seg til en finale for første gang i fjor, gir Russland alt for seier i Tel Aviv. Denne gangen skal Sergej Lazarev delta. I hjemlandet er Lazarev en berømt artist, skuespiller og programleder. Han har også dubbet i filmer som Shrek The Thrid og High School Musical

Han var en forhåndsfavoritt i ESC 2016 med låten «You Are The Only One», men kom til slutt på en tredjeplass bak Ukraina og Australia. Låten han skal delta med i år, heter «Scream».

Resultat: 3. plass

­Sveits

Det har nå gått 5 år siden Sveits gikk videre til en ESC-finale. Nå håper de at Luca Hänni skal snu denne trenden. Hans musikkarriere startet med et brak i 2012, da han som 17-åring vant tyske Idol som den yngste vinneren noensinne.

Nå er Luca 24 år gammel, med enda mer erfaring innen musikk (og som murer). Hans første singel nådde toppen på spillelistene i Tyskland, Østerikke og Sveits. Deretter fulgte utsolgte konserter, festivalopptredener og TV-program.

I Tel Aviv skal Luca synge «She Got Me».

Resultat: 4. plass

­Sverige

Tradisjonen tro blir Sveriges representant valgt gjennom Melodifestivalen. I år var det John Lundvik fikk æren av å representere landet i Tel Aviv, tjue år etter at Sverige vant i Jerusalem med Charlotte Perrelli.

John Lundvik er født i 1983 og kommer fra Växjö. Han har en bakgrunn innen friidrett som sprinter, og har vunnet åtte gullmedaljer i nasjonale konkurranser. Men først i 2010 tok Johns musikkarriere fart da han var med og skrev en låt til kronprinsesse Victorias bryllup. Han deltok også i fjorårets Melodifestivalen, da kom han på tredjeplass.

I Tel Aviv skal han synge «Too Late For Love».

Resultat: 5. plass

­Norge

De som skal få representere Norge i Tel Aviv, er trioen KEiiNO. Et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Sistnevnte begynte sammen med ektemannen Alex Olsson å skrive en låt inspirert av historiske kamper for likeverd uansett etnisitet, kjønn og legning.

Den samiske befolkningen måtte lenge kjempe for aksept for sin kultur, og tematikken gjorde det naturlig å involvere en samisk låtskriver i prosjektet. Fred Buljo tente på idéen og «Spirit in the Sky» ble til. Senere fikk de med seg den finske produsenten Henrik Tala og deretter Alexandra Rotan.

De skal synge «Spirit In The Sky».

Resultat: 6. plass

­Nord-Makedonia

Nord-Makedonia sender i år artisten Tamara Todevska som sin Eurovision-representant. Hun er oppvokst med en operasanger som mor og musikkprofessor som far, og har stått på scenen siden hun var seks år.

Tamara er ingen fremmed for Eurovision, ettersom hun har stått som korist to ganger og deltatt som en del av en trio i 2008.

Hun skal synge «Proud» i Tel Aviv.

Resultat: 7. plass

­Aserbajdsjan

Chingiz representerer ildens land i år. Han ble født i Moskva, og flyttet til Aserbajdsjan da han var seks år gammel. Han begynte å spille gitar og skrive låter i en ung alder, og flyttet senere til hovedstaden Baku. Der ble han invitert til å delta i den aserbajdsjanske versjonen av Idol, som han til slutt vant.

Han ble raskt en stigende stjerne i den lokale musikkindustrien, og representerte Aserbajdsjan i musikkonkurransen New Wave i Latvia i 2013. Tre år senere deltok han i The Voice Ukraina.

I Tel Aviv skal Chingiz synge «Truth».

Resultat: 8. plass

­Australia

Australia har siden 2015 deltatt i Eurovision, og har hvert år valgt sin representant internt. Men for første gang, ble Australias artist i år valgt gjennom en storslagen nasjonalfinale med ti håpefulle deltakere.

Vinneren av finalen ble Kate Miller-Heidke. Hun er en prisvinnende singer-songwriter, som baserer seg i sjangerne pop, folk og opera. Hun har gitt ut fire album i Australia, som har fått flere platinautmerkelser. Hun skal synge «Zero Gravity» i Tel Aviv.

Resultat: 9. plas

­Island

Hatari Eurovision 2019 Island

ISLAND: Bandet Hatari blir beskrevet som et industrielt BDSM-band.

Foto: RÚV

På Island var det stort engasjement og underskriftsaksjoner etter at Israel vant fjorårets Eurovision. Blant dem som skrev under og krevde boikott, var technotrioen Hatari, som nå er valgt til å representere landet i mai med låten «Hatrið Mun Sigra», som betyr «Hatet vil seire» på norsk.

Etter at de vant den islandske finalen, sa de at de ville protestere mot Israel fra scenen under sangkonkurransen, skriver NME.

Dette har satt sinnene i kok hos organisasjonen Shurat Hadin, som representerer jødiske terrorofre. De krever at Island blir nektet å delta i konkurransen. Ifølge israelsk lov kan personer som oppmoder til boikott av Israel bli nektet innreise.

Resultat: 10. plass

­Tsjekkia

Etter flere år med lave plasseringer og få finaleplasser, klatret Tsjekkia helt opp på en sjetteplass i fjorårets konkurranse.

Gjengen som skal forsvare landets ESC-ære, er indie-pop-bandet Lake Malawi. Det ble oppstartet i 2013, da medlemmene ble inspirert av en Bon Iver-sang. De skal fremføre «Friend Of A Friend» i Tel Aviv.

Resultat: 11. plass

­Danmark

Danmark sender 20 år gamle Leonora Colmor Jepsen til Tel Aviv i år. Hun har vært aktiv som kunstløper siden hun var syv år, og har oppnådd tre juniortitler som danmarksmester i kunstløp.

Nå er Leonora ferdig som kunstløper på elitenivå, og legger alt fokus på hennes andre store lidenskap; musikk. I Tel Aviv skal hun synge «Love Is Forever».

Resultat: 12. plass

­Kypros

Kypros var nær ved å vinne fjorårets Eurovision. Med låten «Fuego» kom de på andreplass og nådde 16. plass på VG-lista her til lands. I år skal artisten Tamta representere middelhavsnasjonen.

Hun er født i Georgia, og flyttet til Hellas som 21-åring. Hun har rukket å bli en av Hellas' mest anerkjente popartister, med flere listetopper og greske musikkpriser under beltet. Hun har også medvirket i musikalene Rent og Cabaret, og vært dommer i både gresk og georgisk X Factor.

Låten hennes heter «Replay».

Resultat: 13. plass

­Malta

Malta har deltatt 32 ganger siden 1971, og er nå det landet som har deltatt lengst uten å ha vunnet Eurovision. Nå håper de endelig å vinne, med 17 år gamle Michela Pace. Hun fikk æren av å representere øyrepublikken etter hun vant X Factor Malta.

Sangen hennes heter «Chameleon».

Resultat: 14. plass

­Slovenia

Zala Kralj & Gašper Šantl er duoen som skal representere Slovenia i Tel Aviv. De startet det musikalske samarbeidet i 2017, etter at en felles venn introduserte dem for hverandre.

Sangen de skal delta med heter «Sebi».

Resultat: 15. plass

­Frankrike

I Frankrike ble representanten avgjort gjennom en storslagen nasjonalfinale med 18 deltakere. Vinneren ble Bilal Hassani, som er mest kjent for sine videoer og musikk som han deler på YouTube-kanalen sin. Han har også deltatt i juniorutgaven av The Voice.

I Tel Aviv skal han synge «Roi», en sang som handler om selvaksept.

Resultat: 16. plass

­Albania

Jonida Maliqi deltar for Albania med låten «Ktheju tokës», som på norsk betyr Vend tilbake til landet. Dette var Jonidas fjerde forsøk på å vinne den albanske nasjonalfinalen. Albanias beste plassering i Eurovision er en femteplass i 2012. Kan de slå sin egen rekord i år?

Resultat: 17. plass

­Serbia

Nevena Božović deltar for Serbia i år, og er en av mange artister i år som returnerer til konkurransen. Hun deltok i ESC 2013, som en del av gruppen Moje 3. Da ble det ikke finaleplass, men hun håper at lykken snur med årets bidrag som heter «Kruna».

Resultat: 18. plass

­San Marino

Serhat

SAN MARINO: Serhat gjør et nytt forsøk i Eurovision Song Contest, etter at han deltok i 2016.

Foto: Thomas Hansens / EBU

Mikrostaten San Marino feirer sitt tiårsjubileum i ESC, med å sende tyrkisk-fødte Serhat til Tel Aviv. Dette er hans andre forsøk i konkurransen, etter at han deltok i 2016. Da ble det ikke finaleplass.

Serhat har så langt hatt en lang og mangfoldig karriere. Fra å være produsent og vert for tyrkisk Jeopardy, til å toppe DJ-lister med sin singelen «Je M'adore». Sangen han skal delta i år heter «Say Na Na Na».

Resultat: 19. plass

­Estland

I år velger Estland å sende en svensk artist til Eurovision. Victor Crone vant den estiske MGP med låten «Storm».

Låten er skrevet og komponert av blant andre Stig Rästa som representerte i Estland i 2015. Samme år deltok Victor i svenske Melodifestivalen, hvor han kom videre til Siste sjansen.

Resultat: 20. plass

­Hellas

I fjor klarte ikke Hellas å nå finalen. Nå håper de at gresk-kanadiske Katerine Duska gjøre det godt igjen. I 2016, ga Katerine ut sitt første album som ble tatt godt imot av kritikere. Flere har sammenlignet Katerines sangstil med Amy Winehouse.

Låten hun skal synge for Hellas, blir «Better Love».

Resultat: 21. plass

­Spania

I år er det femti år siden Spania vant Eurovision sist. Nå håper spanjolene at 23 år gamle Miki Nuñez kan dra hjem seieren.

Ved siden av administrasjonsstudiene i London og Los Angeles, har han frontet coverbandet Dalton Bang som han for det meste har turnert med i Catalonia-regionen. Han skal synge «La Venda»​​​​​​​ i Tel Aviv.

Resultat: 22. plass

­Israel

Artisten som skal representere Israel på hjemmebane er 27 år gamle Kobi Marimi. Han fullførte nylig skuespillerutdanningen i Tel Aviv, og har vært med i en håndfull teaterstykker i hjemlandet.

Marimi har vært aktiv som sanger siden han var 13 år. Sangen han skal delta med, blir annonsert på et senere tidspunkt. Kan Israel vinne to år på rad, som de gjorde i 1979 med «Hallelujah»?

Resultat: 23. plass

­Hviterussland

Zinaida Kupriyanovich, bedre kjent som ZENA skal representere Hviterussland i Tel Aviv. Selv om hun er ung, så har hun rukket å gi ut mer enn tjue låter. ZENA har vunnet mange musikkpriser, deriblant et talentstipend fra Hviterusslands president.

I tillegg til å være artist, har hun hatt den russiske stemmen til hovedkarakteren i animasjonsfilmen Moana, og vært programleder for Junior Eurovision Song Contest i fjor.

ZENA skal synge «Like It».

Resultat: 24. plass

­Tyskland

Carlotta Truman og Laurita Spinelli utgjør duoen S!sters, som skal representere Tyskland i Eurovision Song Contest i år. De har på hver sin front hatt en lang erfaring i musikkbransjen.

Carlotta har stått som finalist i juniorutgaven av The Voice, og samme år fremførte hun foran 25 000 mennesker. Laurita har jobbet som korist for tyske The Voice, og har turnert med Lena, Eurovision-vinneren fra 2010. Sammen synger de «Sister» i Tel Aviv.

Resultat: 25. plass

­Storbritannia

Storbritannia sender i år Michael Rice til Tel Aviv. Han ble for alvor kjent da han deltok i den britiske versjonen av All Together Now, som han til slutt vant. Han ga moren sin mesteparten av pengepremien på 50 000 pund, slik at hun kunne investere i en vaffel- og crepeforretning.

Michael skal synge «Bigger Than Us» i Eurovision.

Resultat: 26. plass

Ikke videre til finale:

­Armenia

Armenia hadde den store æren av å være første land til å annonsere sin Eurovision-artist. Srbuk blir beskrevet som en svært lovende artist i Armenia.

Hun har deltatt i en rekke TV-konkurranser, blant annet i den ukrainske utgaven av The Voice hvor hun nådde finalerundene. Låten hennes heter «Walking Out», og for andre året på rad klarte ikke Armenia å nå finale.

­Belgia

Eliot Vassamillet ble for alvor kjent i Belgia etter han deltok i The Voice. Nå skal Eliot delta i Eurovision, med en sang komponert av Pierre Dumoulin. Han var med å komponerte 2017-bidraget «City Lights», som ga Belgia en fjerdeplass i Kiev.

Eliot sang «Wake Up», men kvalifiserte seg ikke.

­Finland

MUSIC-EUROVISION/FINLAND

FINLAND: En av Finlands største artister deltar i Eurovision.

Foto: Lehtikuva Lehtikuva / Reuters

Finland har i nyere tid valgt artisten internt og latt publikum bestemme låten. I år er det bestemt at EDM-stjernen Ville Virtanen, bedre kjent som Darude skal representere Finland.

Siden han startet med musikk i 1995, har han rukket å bli en av de mest suksessrike artistene fra Finland. Darudes mest kjente singel er «Sandstorm», som nå har 143 millioner visninger på Youtube. Finlands låt er «Look Away».

Finland ble det eneste nordiske landet som ikke kvalifiserte seg videre til finale.

­Georgia

Oto Nemsadze representerer Georgia i årets Eurovision. Han ble viden kjent i hjemlandet, etter å ha vunnet Idol i 2011. Siden det har han kommet til finalen i ukrainsk The Voice og konkurrert om å bli Georgias ESC-representant som en del av gruppen Limbo.

Han sang «Keep On Going», men gikk ikke videre til finale.

­Irland

Sarah McTernan har fått æren av å representere landet som har vunnet Eurovision flest ganger, Irland. Hun er en singer-songwriter som kom på tredjeplass i The Voice Irland i 2015.

Hun har også studert musikkvitenskap og jobbet som makeupartist. I Tel Aviv sang hun «22», men gikk ikke videre fra finale.

­Kroatia

Kroatia sender Roko Blažević til Tel Aviv. Roko vokste opp i en veldig musikalsk familie, og har siden han var 12 år forfulgt en musikalkarriere. Han har også konkurrert i en rekke talentkonkurranser rundtom i Europa.

Han sang «The Dream» i Eurovision, men endte ikke opp blandt de ti finalistene fra den andre semifinalen.

­Latvia

Sabine Žuga og Maris Vasilievsky utgjør indiepop-duoen Carousel. Sammen skal de representere Latvia i Eurovision Song Contest. De vant den latviske finalen, der telefonstemmer, en jury og Spotify-tall bestemte resultatet.

I Tel Aviv sang de «That Night». For tredje året på rad, ble det ikke finale på Latvia.

­Litauen

Jurijus Veklenko er Litauens representant i årets Eurovision. Dette blir hans tredje gang på ESC-scenen, men den første som hovedartist etter at han stod som korist i 2013 og 2015.

Han sang «Running with Lions» i Tel Aviv, og gikk ikke videre.

­Moldova

Moldova sender Anna Odobescu til Tel Aviv i år. Hun har uteksaminert fra Academy of Music, Theater and Fine Arts i Moldovas hovedstad Chisinau. Anna finner indre ro og fred innen musikken.

Hun sang «Stay». Selv med sandkunst på scenen, så ble det ikke finaleplass på Moldova.

­Montenegro

Siden Montenegro debuterte i Eurovision i 2007, har de kun klart å nå finalen to ganger. Forrige gang var i 2015. Gruppen D-moll håper å snu denne trenden.

De deltok med låten «Heaven», men nådde ikke finalen. De lå også helt på bunnen av oddslistene i forkant av sendingene.

­Polen

Polen Tulia Eurovision 2019

POLEN: Kvartetten Tulia kombinerer folkemusikk og moderne musikk.

Foto: TVP

Polen velger å sende en kvartett til Eurovision i år. Tulia består av fire sangere (Patrycja Nowicka, Dominika Siepka, Joanna Sinkiewicz og Tulia Biczak), som liker å kombinere tradisjonell, østeuropeisk folkemusikk med moderne musikkproduksjon.

De sang «Fire of Love (Pali się)», men gikk ikke videre.

­Portugal

Portugal arrangerte fjorårets Eurovision, og endte på sisteplass på hjemmebane. Nå skal artisten Conan Osíris gjøre det godt igjen. Han ble født i Lisboa, og er selvlært innen musikk. I tillegg til å ha studert kunst og design, og har Conan også jobbet i Portugals eldste sexbutikk.

Han skriver, komponerer og produserer alle låtene sine selv. Hans ESC-bidrag «Telemóveis» er intet unntak. Portugal gikk ikke videre.

­Romania

Ester Alexandra Creţu, bedre kjent som Ester Peony, representerer Romania i Eurovision i år. Hun oppdaget sin lidenskap for musikk i barndommen da hun bodde i Canada.

Ester ble oppdaget av en rumensk plateselskap, etter at hun publiserte ulike coverversjoner av kjente låter på nettet. Hun sang «On a Sunday» i Tel Aviv, og gikk ikke videre til finale. Dette er det andre året på rad der Romania ikke har gått videre.

­Ungarn

Ungarn er blant flere land i konkurransen som sender en tidligere representant til Eurovision Song Contest. Denne gangen skal 2017-deltakeren Joci Pápai prøve seg på nytt, etter han nådde en åttende plass i Kiev.

Joci har skrevet låter siden han var fire år, og har gitt ut to album. Låten Joci deltok med i Tel Aviv «Az én apám» handler om hans forhold til sin far. Joci klarte ikke å nå finaleplassen denne gangen.

­Østerrike

Østerrike har valgt å sende PAENDA som sin representant til Tel Aviv. Hun begynte å skrive låter og lære seg gitar og piano i en alder av 14 år. Idet hun innså at musikk var mer enn en hobby, flyttet hun til Wien for å studere jazz.

Sangen hennes het «Limits», men klarte ikke å nå finalen