Laster innhold, vennligst vent..
Vaniljekesam med epler og sprø mandelkrokan

Kesam er magrere og lettere sammenlignet med fløtekrem, mens mandlene gir en god karamellsmak og skikkelig crunch.

Foto: Marit Hegle

Vaniljekesam med epler og sprø mandelkrokan

– Jeg liker å tenke på denne desserten som den spreke byfetteren til de tilslørte bondepikene, sier Marit Hegle. Med sprø mandelkrokan og frisk vaniljekesam til eplemosen får du et mer smakfullt og spennende smaksbilde.

Slik gjør du

Desserten blir aller best hvis du bruker norske epler.

Eplemos

Skrell eplene og del dem opp i små terninger. Legg dem i en kasserolle sammen med eplejuice, kanelstangen, stjerneanis, skall og saft fra lime. Kok på svak varme under lokk til eplene er møre, men ikke helt most. Rør inn sukkeret og avkjøl.

Mandelkrokan

Smelt sukker og mandler sammen i en stekepanne. Bruk mellomsterk varme og rør innimellom til alt sukkeret er smeltet. Pass på at sukkeret ikke blir for mørkt, da vil det smake bittert.

Når alt er godt blandet fordeler du mandlene utover et bakepapir og avkjøler det. Når de er helt kalde grovkutter du mandlene med en skarp kniv. Oppbevar krokanen i en tett boks til du skal bruke den, slik at mandelkrokanen holder seg sprø og god.

Montering

Du kan bruke én stor skål eller 6 små porsjonsskåler. Det er lurt å vente med å montere desserten til like før servering slik at krokanen ikke blir bløt.

Start med et lag vaniljekesam, legg så på et godt lag med eplemos og strø over mandelkrokan. Gjenta med et nytt lag eplemos og et lag mandelkrokan. Pynt gjerne med litt smeltet sukker.

Kilde: Marit Hegle