NRK Meny
Tomater

Jo lavere varme du bruker når du tørker tomater, jo mer av smaken blir bevart, mener Camilla Plum.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Tørkede tomater

Tomater varer nærmest evig hvis du tørker dem. De kan også legges i olje.

Slik gjør du

Alle tomater kan tørkes, mener Camilla Plum. Tomatenes størrelse avgjør hvor lang tid tørkingen tar. Hvis du tørker flere typer samtidig, starter du sist med de minste, og først med de største.

Store tomater skjæres i to. Veldig store skjæres i fire. Legg dem i et ildfast fat eller langpanne, og dryss salt over. Du kan også drysse over urter, annet krydder du har lyst på, og ha på litt olivenolje.

Tomatene tørkes på varmluft i stekeovn, på mellom 50 og 80 grader. Jo lavere varme du bruker, jo mer smak beholder tomatene.

Tomatene kan spises i alle stadier av tørkingen. Jo tørrere de er, jo lenger holder de. Du skal imidlertid stoppe før de blir sprø.

Halvtørkede tomater er fantastisk tilbehør til kjøtt og fisk, passer som tapas, og i sandwich. De skal være bøyelige og myke å bite i. Tomatene oppbevares i en lufttett boks et tørt og kjølig sted. De holder lenge.

Tips

Tørkede tomater kan legges i olje og kokes i ovn. Bruk samme fremgangsmåte som syltede tomater fra Camilla Plum. Når det bobler i glassene, er tomatene ferdige.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR