Svenske kjøttboller med potetmos og rips og agurk

Alle elsker svenske kjøttboller, prøv å lage dem selv. Her er tyttebær byttet ut med rips.

Foto: DR

Svenske kjøttboller med potetmos og tyttebær

Kjøttboller med potetmos og tyttebær er en velkjent svensk klassiker. Prøv disse hjemmelagede - og la retten nå nye høyder.

Slik gjør du

Ha kjøttet i bollen til kjøkkenmaskinen. Riv løken fint på et rivjern og hakk ansjosen ganske fint. Ha begge delene i bollen sammen med kjøttet og tilsett de andre ingrediensene. Rør til farsen henger godt sammen. Den må ikke være for fuktig - da blir det vanskelig å forme små boller. Tilsett eventuelt litt mer brødkrumme. La farsen hvile i kjøleskapet i minst en time. Form små runde kjøttboller på størrelse med store valnøtter og legg dem klar på et skjærebrett.

Ha smør og olje i en stor stekepanne, og legg i kjøttbollene når smøret er ferdig med å bruse. Rist jevnlig på pannen slik at bollene blir brunet på alle sider og beholder den runde formen. Ha kjøttbollene over på et fat som settes lunt i stekeovnen mens du lager sausen.

Hvis det er mye fett igjen i stekepannen helles det ut. Skru opp varmen og kok ut pannen med kjøttbuljongen. Skrap godt i bunnen av pannen, så alt det gode kommer med. Tilsett maisenna utrørt i vann. Skru litt ned på varmen og la sausen koke litt. Tilsett fløte og smak til med de øvrige ingrediensene. Sil sausen over i en mindre gryte og hold den varm mens du lager ferdig potetmosen.

Mos kokte poteter. Bland med smør og melk til ønsket konsistens. Smak til med muskat, salt og pepper

Server kjøttbollene med potetmos, saus og rårørte tyttebær. Hvis du ikke får tak i tyttebær, kan du bruke rips.

Tips

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat - en nordisk odyssé»/DR