Nigiri sushi

Nigiri sushi med laks, ingefær og wasabi.

Foto: Jonathan Romano

Sushi

Sushi betyr direkte oversatt marinert ris med eddik. For at sushien skal bli god må risen være perfekt kokt. Riskvaliteten spiller også en stor rolle. Den skal være rundkornet, og det beste er å bruke sushi-ris.

Slik gjør du

Sushi

Ha risen i en gryte eller riskoker og ha i godt med lunkent vann cirka 5 cm over risen. Skyll risen godt. Hell av vannet og ha i nytt vann. Denne prosessen gjentas 5-7 ganger. Hensikten er å få skylt bort alle urenheter og noe av stivelsen i risen.

Sil av alt vannet og tilsett 2 deler vann mot 1 del ris. Kok opp. Når risen begynner å koke, letter du på lokket og setter temperaturen ned til det laveste på komfyren. La det trekke til alt vannet er trukket inn i risen. Det tar cirka 12-16 minutter. Når risen er ferdig kokt fordeler du den i en stor bolle og lar dampen slippe ut.

Zu

Bland sammen ingrediensene til zu'en. Hell ca. 3 dl zu over risen og rør forsiktig om med en plastsleiv. Dekk til med plast og la den stå i 5 minutter. Rør om igjen og dekk over med plasten. Etter 10 minutter er risen ferdig marinert. Risen skal være klebrig. Nå er vi klar til å lage nigiri.

Montering

Dette er den morsomme delen med jobben. Alt av utstyr og råvarer må ligge klar. Fisken må være delt opp. I denne oppskriften har vi brukt laks. Man kan kjøpe ferdig filetert laks i nesten alle matvareforretninger. Laksen kuttes i fingerlange tynne skiver. Kutt på tvers av trevlene (de hvite stripene). Da oppnår du maksimal mørhet. Vi skal lage nigiri sushi som betyr presset sushi. Nigirien bør ikke veie mer enn 12-15 gram.

Pass på at fingrene er våte og ha en bolle med vann stående. Ta ris opp med en hånd og press den sammen til en oval ball. Hent fisken med den andre hånden og legg den oppå risballen. Snu det hele og press fisken delikat på risballen med pekefingeren. Snu den et par ganger til du får en fin sushibit. Anrett på tallerken med wasabi, ingefær og soyasaus.

Tips

  • Du kan velge topping etter ønske - fisk, skalldyr, grønnsaker eller kjøtt
  • Toppingen bør ikke veie mer enn 10 gram
  • Mengden zu i denne oppskriften er mer enn du trenger for ett sushimåltid, men den kan oppbevares på kjøl i mange år

Kilde: Jonathan Romano