Hopp til innhold

Slik lager du pepperkakehus fra Snøfall

Hvis du vil gjøre årets pepperkakehus til litt av et kunstverk, kan du bruke Snøfall som modell. Her får du oppskrift og mønster.

Pepperkakehus fra Snøfall

Snøfall oppført i pepperkaker. Nå kan du lage ditt eget Snøfall-pepperkakehus hjemme.

Foto: Reuben Sletten / NRK

I NRKs julekalender Snøfall finner Selma en hemmelig vei inn til en annen verden – Snøfall. I Snøfall bor Julenissen og mange av hans medhjelpere. I Hjerteruds bakeri kan Snøfall-innbyggerne hente varme boller og andre gode bakverk. Utenfor bakeriet står portalen til den fantastiske Hagen, der det alltid er lyst og sommer.

Hvis du skal lage pepperkakehus i år, kan du bruke Snøfall-bygningene som modell. Her får du både mønster og beskrivelse av hvordan du bør gå fram.

1. Last ned mønsteret til Snøfall-pepperkakehusene

Det er ett mønster for langhuset, ett for Hjerteruds bakeri og ett for portalen. Skriv ut mønstrene, og klipp ut de ulike delene til huset eller husa du vil lage.

2. Kjøp eller lag pepperkakedeig

Hvert Snøfall-hus krever omtrent en kilo pepperkakedeig.

3. Kjevle ut deigen og lag delene

Kjevle ut pepperkakedeigen til cirka to til tre millimeters tjukkelse. Bruk papirmalene for å lage de forskjellige delene. Hvis du skal lage alle tre tinga, kan være lurt å skrive på papirbitene hvilket byggverk de hører til. Noen av bitene ligner litt på hverandre.

Bruk et pizzahjul eller en kniv for å skjære ut delene. Deig som blir til overs, knar du sammen igjen, kjevler ut på nytt og bruker til resterende deler.

Pepperkaker steikes på 180 grader i omtrent ni minutter. Følg med så de ikke blir brent. Det er smart å steike de ulike byggverka hver for seg, så du ikke blander dem.

OBS! Husa kan forenkles ved å ikke lage piper, tårn, takoppløft og karnapp. Hvis du dropper karnapp eller takoppløft, må du huske å ikke lage åpning for disse delene. Dører og vinduer kan også droppes, og bare tegnes med glasur.

4. Sett delene sammen

Start med de store delene først; vegger og tak. Dette gjelder for alle byggverka. Delene limes sammen med melisglasur eller knekk. Melisglasur med eggehvite blir hardere enn melis blanda med vann. Knekk gir det aller mest solide resultatet, men det er lett å brenne seg på det varme sukkeret.

Du bør begynne med å sette sammen husenes yttervegger. Tårn, piper og andre «utvekster» bør limes sammen før de festes til bygningene.

Tida det tar fra du har satt delene sammen, til limet er tørt nok til at det holder av seg sjøl, er alltid kritisk. Bruk fantasien og støtt veggene med glass, kopper, melkekartonger og så videre.

5. Lag portalen og pynt huset

Det er mange måter å lage vindu til pepperkakehus på. Nederst i saken finner du en oppskrift på pepperkaker med vindu av bringebærdrops. Gelatinplater er en annen løsning.

Det er bare fantasien som setter grenser hvor hvordan du kan pynte huset! Da konditor Kaja Holli satte sammen huset for NRK, brukte hun masse melisglasur for å lage snø på hustaka. Tørr melis gjør seg også utmerket som snødryss. Hvis du drysser forsiktig fra litt høyde, blir husa dekka med et fint, tynt lag. Smågodt kan brukes til så mangt, og sukkerspinn fungerer også som snø. Hvis du vil ha lys i husa, bør du bruke små ledlys, ikke telys. De varmer opp pepperkakevegger og pynt, og det kan smelte (og begynne å brenne).

Og hvis du har mer deig igjen etterpå, kan du lage noen av disse?