Hopp til innhold

Slik lager du mat med rognebær

Det er nå de henger på trærne – og de er helt gratis. Her finner du oppskrift på rognebærgelé, og også tips til andre ting du kan lage av høsttrærnes røde smykker.

Rognebær

I flere oppskrifter med rognebær er det anbefalt å fryse ned bæra før de brukes. Dette får fram sukkeret i bæra.

Foto: Marte Lindi / NRK

Gulrotsaft med rognebær og epler

Gulrotdrikk med rognebær og epler fra matprogrammet «Smaken av Danmark», som tidligere er sendt på NRK.

Foto: Tellus Works Television AS

Den røde fargen gjør at de ser fristende ut der de henger på trær over hele landet, men om du har forsøkt å spise et, har du nok tenkt at det ikke stemmer.

Men hvis du gir dem riktig behandling, og blander dem med andre råvarer, fortrenges det sure og bitre akkurat så mye at de kan sette en uventa spiss på måltidet ditt.

Husk imidlertid at i flere av oppskriftene anbefales det at bæra har vært frosne før du lager noe av dem. Dette skal få fram sukkeret.

NRK Mat har tre forslag til hva du kan lage.

Sistnevnte blei lagd i matprogrammet «Smaken av Danmark», som begynte å gå på NRK i 2010.

UT.no har flere artikler om og oppskrifter på mat lagd av og i naturen. Der finner du også en marmelade av rogn og gulrot – smakssatt med mynte.

NRK Sørlandet har dessuten flere oppskrifter med rognebær. Der finner du rognebærgelé med konjakk, rognebærsyltetøy med kanel og vanilje, eplemos med rognebær og rognebærlikør.

Har du et godt tips til noe en kan lage av rognebær? Send oppskrift og bilde til mat@nrk.no, så skal vi dele den med andre matinteresserte!