Hopp til innhold

Slik kan du spise på svensk

Våre naboer i blått og gult får ny regjering, og NRK Mat har oppskriftene på både köttbullar, kräftor og smörgåstårta.

Svenskinspirert skalldyrkake

Det ser ut som ei bløtkake, men det er ikke akkurat dessert. Lise Finckenhagen har kalt sin variant av svenskenes «smörgåstårta» for skalldyrkake.

Foto: Tone G. Rieber-Mohn / NRK

Tore Wretmans kjøttboller

Tore Wretmans kjøttboller.

Foto: Fra TV-serien Niklas' mat / SVT
Surströmming

Advarsel: Surstrømming.

Foto: DR
Svensk valgvake-tapas

Svensk valgvake-tapas fra Lars Erik Vesterdal.

Foto: Karoline Paulsen Årrestad / NRK

Valgnatta sa statsminister Fredrik Reinfeldt at han leverer sin avskjedssøknad mandag, og dermed er det duka for ei regjering med Socialdemokraternas leder Stefan Löfven i spissen.

Hvis du skulle ønske å gratulere våre naboer med svensk på middagsbordet eller til kveldsmaten i dag, har NRK Mat samla de oppskriftene som først detter inn når vi tenker på svensk mat.

Du kan også prøve NRK P1-kokken Lars Erik Vesterdals svenske valgvake-tapas, sjøl om valgnatta er forbi.

1. Köttbullar

Tore Wretman, som døde i 2003, var en kjent kokk i Sverige, og med sine TV-programmer allerede på 50-tallet gjorde han noe av det samme for svensk husmannskort som Ingrid Espelid Hovig gjorde for den norske.

Selvfølgelig lagde han kjøttboller – og selvfølgelig finnes de hos NRK Mat.

2. Sild

Om dagen i dag er dagen hvor du er klar for å møte enhver utfordring som skulle komme, kan du prøve sild i form av surstrømming. De danske brødrene Price kom med i et serveringsforslag i sesong tre av «Munter mat»: De små fiskene renses og spises på svensk tynnbrød med kokte poteter og hakket rå løk.

(I programmet «Den nordiske smaken» har Kjartan Skjelde lagd en silderett som er mer spiselig for de aller fleste – video finner du under).

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Kjartan Skjelde serverer brød med nypoteter og sild

VIDEO: Kjartan Skjelde serverer brød med nypoteter og sild.

Spelt-risotto med kreps og kantareller

Risotto med kreps og kantareller.

Foto: Hege Gaarder-Hansen / NRK
Janssons fristelse

Janssons fristelse.

Foto: DR
Tina Nordström

Tine Nordström.

Foto: TV4 / TV4

3. Kräftor

I Sverige spiser de mye kreps. I alle fall dersom vi skal tro de svenske matprogrammene NRK har sendt flere av. Særlig er ferskvannskrepsen populær blant de svenske kokkene. Ferskvannskreps er ikke så mye brukt i Norge, men Tom Victor Gausdal har prøvd dem i sin risotto lagd på byggryn.

4. Janssons fristelse

Svensk Wikipedia antyder at retten kan ha fått navnet sitt fra en operasanger som levde på 1800-tallet. Det er imidlertid sikkert at du trenger både poteter, masse fløte og ost og ansjos for å lage denne klassikeren.

Retten er en grateng som toppes med strøkavring og ost og bakes i ovn.

5. Smörgåstårta

Kake til slutt? Ja, på et vis. Med flere lag, krem på toppen og pynt i friske farger, slik kaker ofte er. Men i Lise Finckenhagens versjon (og mange andre også, for så vidt) er sukkerbrødet erstatta med loffskiver uten skorpe, og de appetittlige rosatonene i pynten kommer fra rogn og røkelaks.

Trenger du mer inspirasjon, har NRK Mat en rekke oppskrifter fra svenske kokker, blant andre Tina Nordström, Niklas Ekstedt (Niklas' mat) og Tareq Taylor (Hygge i hagen).