Skinnstekt torsk, potetstappe med hvitløk og soyasmør

Torsk med sprøstekt skinn, mandelpotetpuré og soyasmør.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Skinnstekt torsk, potetstappe med hvitløk og soyasmør

Med hvitløk i mandelpotetene og ingefær og soyasaus i smøret får norsk torsk ny smak i oppskriften fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Potet- og hvitløkspuré

Kok potetene og hvitløkfeddene helt møre i usaltet vann (men pass på at potetene ikke koker helt i stykker, de bør helst trekke rett under kokepunktet). Sil av vannet, og damp potetene tørre.

Mos poteter og hvitløkfedd, eller press dem gjennom en sil. Rør inn melk og smør. Smak til med salt og kvernet pepper (vær litt forsiktig med saltet, både fisk og saus er salt).

Dekk kasserollen med plastfolie, og la den stå lunt til servering.

Soyasmør

Brun smøret nøttebrunt, men pass på så det ikke blir brent. La smøret bli litt avkjølt før du blander inn soyasaus, sjalottløk, ingefær og hvitløk. Varm forsiktig opp sausen før servering, men ikke la den koke (smørsausen skal ha et «skilt» utseende). Tilsett friske urter helt til slutt.

Skinnstekt torsk

Skrap skjellene av fisken. Dryss fileten rikelig med grovt havsalt. La saltet ligge på i 20 minutter. Skyll fisken godt under kaldt rennende vann, og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Skjær fisken i porsjonsstykker.

Ha litt olje i en stor og varm stekepanne. Legg i fiskestykkene med skinnsiden ned i pannen. Stek på skinnsiden i cirka sju minutter over middels høy varme. Når skinnet er sprøtt og gyllent, snur du fisken og steker et minutt på den andre siden.

Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk.

Krydre fisken lett med nykvernet pepper.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+