Ricotta- og sitronterte

Tertedeigen blir brettet inn på kanten og penslet med eggeplomme.

Foto: Fra TV-serien To grådige italienere (Two Greedy Italians)

Ricotta- og sitronterte (med pærer i rødvin)

Tortta di ricotta e limone heter denne sitronterten med italienske oster og kandiserte frukter. Ricottaosten fra sør og mascarponeosten fra nord blandes med kandisert sitron- og appelsinskall.

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 °C/gass 4.

Kjevle ut deigen på en melet overflate til den er 2-3 mm tykk. Legg deigen over i en terteform med løs bunn, 25 cm i diameter. Press deigen ned i bunnen og opp på sidene. Det vil bli litt deig som henger ut over kantene. Legg over et fuktig håndkle mens du gjør i stand fyllet.

Bland sammen ricotta, mascarpone, kandisert skall i små terninger med 100 g sukker og fem eggeplommer i en stor bolle.

Ha eggehvitene i en annen bolle og pisk til de er luftige. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til eggehvitene er stive.

Bruk en stor metallskje og vend eggehvitene inn i ricottablandingen. Hell fyllet over i terteformen med tertedeig.

Brett inn tertedeigen som ligger utover kanten på formen og pensle med en pisket eggeplomme. Stek i den forvarmede ovnen i 30 minutter, til deigen har hevet seg og blitt gyllen og fyllet er litt skjelvende.

La terten avkjøles i et par timer. Dryss over revet sitronskall. Serveres som den er eller med stekte pærer.

Tips

Pærer i rødvin

Pærer i rødvin smaker godt til ricotta- og sitronterten.

Foto: Fra TV-serien «To grådige italienere» (Two Greedy Italians)

Sitronterten ble servert med pærer i rødvin i TV-programmet. Små pærer ble plassert i en passe stor form med høye kanter og stekt i ovnen på 180 °C i en halv time til skallet begynner å boble. Hell på så mye rødvin at det dekker pærene, dryss over sukker og stek i en halv time til, i løpet av den tiden har vinen blitt redusert til en søt sirup.

Kilde: Antonio Carluccio og Gennaro Contaldo i TV-serien «To grådige italienere» (Two Greedy Italians)