Pizza Margherita med basilikumblader - på en sort stekefjøl

Toppingen er tomater, mozzarellaost og basilikum, som har fargene i Italias flagg, rødt, hvitt og grønt.

Foto: Jacob Snedevig / DR

Pizza Margherita

Denne klassiske pizzaen ble laget av Rafaele Esposito i 1890, og er oppkalt etter dronning Margherita av Savoy. Pizzadeigen må hvile over natten. Den lange hevetiden og høy steketemperatur er viktig for det endelige resultatet.

Slik gjør du

Deig

Ha 0,5 liter varmt vann i bollen til mikseren.

Tilsett 3 g tørrgjær og 5 g honning, og la stå i 10 minutter til du ser at gjæren bobler lett og er aktiv.

Rør inn 500 g mel og kjør deigen i mikseren i 5 minutter.

La deigen heve i 1 time under et fuktig kjøkkenhåndkle.

Når deigen har hevet i en time, tilsettes halvparten av det resterende melet – samt olje og salt. Kjør så deigen i mikseren til den er sammenhengende og jevn. Legg til noe av det siste av melet om nødvendig.

La den heve under et fuktig kjøkkenhåndkle i ytterligere 1 time. Deigen deles så i biter på ca. 250 g og form til boller. Legg deigbollene i en beholder, dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem hvile natten over i kjøleskapet.

Dagen etter tar du deigbollene ut av kjøleskapet minst en time før de skal brukes. La dem få romtemperatur før du former dem til pizza.

Stek pizzaene på 300 grader eller over – gjerne på pizzastein eller bakestål i 5–6 minutter. Går ikke ovnen din så høyt, så er det bare å kjøre full guffe og bruke litt lenger steketid.

Topping

Klassiske napolitanske pizzaer bruker ikke kokt tomatsaus.

Mos de hakkede tomatene og saften de er i med fingrene, eller bland lett med en sleiv. Smak til med salt, pepper og litt sukker og visp olivenolje inn i sausen.

Form pizzaene, tilsett noen skjeer tomatsaus og fordel den, men ikke helt ut til kanten.

Fordel biter av mozzarella og ferske basilikumblader på pizzaene.

Hell over olivenolje og stek pizzaene i rykende varm ovn i 4–5 minutter. Server umiddelbart.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat»/DR