Hopp til innhold

Norsk mat du enten elsker eller hater

Vi liker – og vi liker ikke. Men det vi ikke likte som unge, kan smake kjempegodt når vi har levd en stund. I dag utfordrer vi deg med norsk tradisjonsmat du kanskje aldri har spist.

Et bilde sammensatt av tre. En tallerken med stekt makrell, saus og poteter, en fjøl med gravet laks med løkringer og en tallerken med lammefrikasse med fargerike grønnsaker.

Vi nordmenn spiser fortsatt tradisjonsmat som har eksistert i flere århundrer – som jo betyr at vi har gjort noe riktig.

Foto: Tone G. Johannesen og SBS

Kaffe, oliven eller brokkoli. Få barn og unge liker dette i starten. Unge kan fort få skrekken av gravlaks, blodpudding og sild. Men så utvikles smaken, og du kan plutselig elske det.

Gravlaks kan være en sånn rett. Dette er nydelig, vi lover. Prøv!

Som regel kjøper vi svinekoteletter eller indrefileter. Testet svineknoke noen gang? Vitaminbombe og kjempegodt.

Mat er identitet, og sildefjøl er god, gammel tradisjon. Og vi kan leke med de gamle tradisjonene, ha dem som utgangspunkt og tilføre nye smaker.

Fiskekaker er en gjenganger på norske middagsbord. For mange barn er fiskekaker enklere å like enn et fiskestykke.

Mange husker denne klassikeren best som søndagsmiddag hjemme. Og det smaker like godt i dag, så her er det bare å sette i gang. Nydelig lammekjøtt, høstens grønnsaker og fyldig saus full av smak.

Hørt om sosekjøtt, småsteik eller kjøtt i mørke? Det er en kraftig og smakfull gryte med bog eller høyrygg av storfe med kokte poteter.


Bruk hele fisken eller lag fileter. Den kan nytes med all slags spennende tilbehør. Agurksalat, eller potetsalat og rømmesaus er bankers.

Du har kanskje aldri smakt det, men blodpudding er tradisjonsmat i hele landet. Det er både bærekraftig og godt. Det finnes en rekke oppskrifter på blodpudding, denne er med epler, rørte tyttebær og sprøstekt bacon.

Seibiff med løk er en god og barnevennlig hverdagsklassiker.

Og vi avslutter med god, solid bondekost som egner seg året rundt. Herlig, næringsrik og mettende suppe – best med flatbrød eller brød og godt smør.