Myke karameller - tablets from Skye

De kalles myke karameller, fudge eller tablet. Uansett, de er kjempegode.

Foto: Fra TV-serien Tobias på kakeeventyr / DR

Myke karameller – Tablets from Skye

I Skottland kalles myk karamell for tablets. Carole Inglis viser Tobias Hamann-Pedersen hvordan hun lager tablets etter en gammel familieoppskrift som inneholder whisky. Karamellene smelter i munnen!

Slik gjør du

Smelt smøret i en gryte til det dekker bunnen. Tilsett melk og sukker. Få det til å koke opp, rør av og til, men ikke for mye.

La det koke kraftig i omtrent 10 minutter, skru så ned så det akkurat bobler. La det koke videre i fem minutter. Skru så enda mer ned.

Rør godt og tilsett kondensert melk. Rør hele tiden for å unngå at massen setter seg i bunnen av gryten. Skru opp varmen og la det koke i omtrent 10 minutter. Skru ned varmen og la det småkoke i 20–30 minutter, mens du rører cirka hvert femte minutt.

Når massen har tyknet og har en gyllen karamellfarge, elter du den med en treskje til den endrer konsistens fra karamell til tablet. Det vil si at den skal være litt mer grynet og grov enn tradisjonell myk karamell. Smak deg fram til riktig konsistens. Mens du elter tilsetter du whiskyen.

Ha bakepapir i en liten langpanne (ca. 22x32 cm). Bruk en negl langs hjørner og kanter, så papiret får skarpe kanter hele veien rundt. Hell hele massen fra gryten over i langpannen, og sett den i romtemperatur i 15–20 minutter. Når massen har satt seg, sånn at du kan skjære i den uten at det klistrer seg sammen igjen, skjærer du den opp i små terninger på 1,5x1,5 cm.

La tabletene avkjøles helt og nyt dem sammen med en god kopp te.

Kilde: Tobias Hamann-Pedersen i TV-serien Tobias på kakeeventyr/DR