Møsbrømlefse

Lefse med møsbrøm, smør og rømme stekes og brettes sammen før den skal spises.

Foto: Even Nielsen / NRK

Møsbrømlefse

Møsbrømlefse er ekte «Sailten-kost». Det er dette alle fra Salten reiser hjem for å spise. Møsbrømlefsa er en stor, tynn lefse som smøres med en blanding av søt brunost, hvetemel, sukker og melk. Dessuten har man på seterrømme og smør før lefsa brettes sammen og stekes på takke.

Slik gjør du

Lefser

Oppskriften gir ca. 30 lefser.

Rør ut sirupen i litt varmt vann. Ha i rømme og hornsalt. Bland dette med kulturmelk og vann. Tilsett melet litt etter litt, til passe deig. Bruk byggmel til utbakingen.

Kjevle ut tynne lefser. Stek lefsene på takke på middels varme. Den første siden stekes helt ferdig, den andre bare så vidt, siden den skal stekes en gang til med møsbrøm.

Møsbrøm (søvel)

Dette er nok til ca. 30 lefser

Skjær opp osten i terninger og ha den i en kasserolle. Tilsett H-melk. Kok opp under omrøring. Tilsett sukker når osten har begynt å smelte. Rør godt om.

Lag jevning av kald melk og hvetemel. OBS! Hvetemelet må piskes godt inn i melken, det må ikke være klumper. Tilsett jevningen og rør godt om.
La søvelet koke på svak varme i 5-6 minutter

Lefser med møsbrøm

Man smører et godt lag med møsbrøm over hele lefsa, og har en klatt med ekte seterrømme og godt smør på midten av lefsa. Noen bruker også sirup. Deretter stekes den på takke, brettes sammen og spises varm.

Etter gammel tradisjon skal den spises med fingrene, men i dag er det også lov å bruke kniv og gaffel.

Tips

Møsbrømlefsa har sitt opphav i Indre Salten. Oppskriften på lefsene er opprinnelig fra Helfrid Pettersen fra Langsandmo i Saltdal. Kirsten Hilmarsen har hjulpet med beskrivelsen av hvordan lefsene lages.

Kilde: Fra Tommy Edvartsen, Nordnes Kro i Saltdal, i Sommeråpent 2017