Hopp til innhold

Når hele kyllingen står på menyen

Hel kylling kan stå lenge i gryta eller ovnen og fremdeles være saftig etterpå. Her er åtte oppskrifter av kylling med skinn og bein.

Kylling i eplebuljong med selleri og druer

Lise Finckenhagens hele kylling med eplebuljong, selleri og bacon. Mot slutten av koketida har hun i druer.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

I butikkhyllene kan det se ut som kyllingfileten, også kalt kyllingbryst, regjerer. Kokkene elsker imidlertid kyllingen med skinn, og ofte bein. Kjøttet blir smakfullt, og kan godt varmebehandles i lang tid uten å miste saftighet.

I flere av oppskriftene hvor kyllingen deles opp, anbefales du å ta vare på skroget og koke kraft på det.

Kylling på ølboks
Foto: Tone G. Johannesen / NRK
Ovnsbakt kylling med masse hvitløk
Foto: Lise Finckenhagen
Brisen kylling
Foto: NRK
Konfitert kylling
Foto: Fra TV-serien Niklas' mat / SVT
Kylling bakt i urtetrolldeig
Foto: Vegard Stana / NRK
Hønsefrikassé
Foto: Astrid Hals / egg.no
Sitron- og salviekylling
Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Lise Finckenhagen har brukt hel kylling en rekke ganger når hun har lagd mat for NRK. I retten på bildet øverst i saken legger Finckenhagen hele kyllingen i gryta, og koker den i lang tid. I gryta har hun også eplejuice og kyllingkraft.

Også druer smaker godt sammen med kylling, mener Finckenhagen, og har i druer til slutt.

Den morsomste retten er trolig kylling på ølboks, som lages på grillen. En hel kylling krydres godt, før den settes oppå en halvfull ølboks – på grillen – i opp mot en time.

Den heftigste bør du ikke spise kvelden før et stevnemøte med en du ikke kjenner! Kyllingen bakes i ovnen med minst 30 fedd hvitløk. I gryta sammen med kyllingen har Finckenhagen både hvitvin og estragon.

Hvitløken kan du smøre på toast etterpå.

I neste kyllingrett går Finckenhagen litt utenfor boksen. De fleste foretrekker hvit vin til hvitt kjøtt, men her bruker hun rødvin. I oppskriften er det også konjakk.

Men avholdsfolket trenger ikke fortvile – all alkohol forsvinner i varmebehandlinga.

Konfitering handler om å koke mat i olje, men det er ikke det samme som frityrkoking. Dette skjer ved lavere temperatur. I Niklas' mat tidligere denne måneden så du Niklas Ekstedt konfitere kyllinglår i olivenolje.

Han lot kyllingen stå i ovnen på 100 grader i fire timer.

I Sommeråpent for noen år siden lagde Sverre Sætre kylling i trolldeig. Det er ikke meninga at du skal spise trolldeigen, men den fungerer likevel som en slags stekepose. Og det ser ganske stilig ut hvis den hele kyllingen serveres i deigen etterpå.

Vi kommer ikke utenom hønsefrikasse når vi snakker om hel fugl. Liker du kylling bedre, kan du bruke det. Kylling trenger heller ikke koke like lenge som høne.

Den neste oppskriften har selvfølgelig både gulrøtter, purre og alt det andre for å lage god, gammeldags middag.

I Hygge i hagen på NRK1 onsdag formiddag lagde Tareq Taylor kylling med sitron og salvie – to ofte brukte smakstilsetninger når det kommer til middag med vinger.

Taylor skjærer av bryst og lår, men tar vare på skroget for å lage buljong. Kyllingbitene dyppes mel og steikes i smør og olivenolje. Både løk, hvitløk, hvitvin får følge med, og retten serveres i krafta sammen med poteter og squash.

NRK Mat akkurat nå