To marsipankaker med mye marsipanpynt, den ene i rosa og den andre i blått.

Unni Lindells marsipankaker til barnebarnas dåper.

Foto: Unni Lindell / privat

Marsipan­kake med bombe­sikkert sukkerbrød

Unni Lindell er spesialist på kaker. Dette sukkerbrødet er enkelt å lage og kan ikke feile og bli flatt. Hun fikk oppskriften av bondekone Ingrid Aasnæs fra Sande i Vestfold. Sukkerbrødet er fra «gamle dager»og har gått i arv på gården i generasjoner.

Slik gjør du

Egg og sukker piskes til eggedosis i minimum 20 minutter, helst en halv time.

Hvetemel og bakepulver blandes og skjæres forsiktig inn i eggedosisen med slikkepott.

Bruk en stor rund kakeform som smøres med smør og litt mel. Ha røren i formen.

VIKTIG! Settes i kald ovn på nederste ribbe.
Sukkerbrødet må stekes trinnvis i til sammen 50 minutter fra det settes i ovnen.

  • Overvarme og undervarme på 80 grader i cirka 10 minutter
  • Så settes opp til 160 grader i cirka 15 minutter
  • Så settes opp til 180 grader i cirka 15 minutter
  • Så settes ned til 170 grader i cirka 10 minutter, eller litt mindre.

Sukkerbrødet avkjøles og skjæres i tre deler med skarp kniv.

Pisk 7 begre med kremfløte. (Ja, så mye skal det til!)

Bland noe av kremen med 2–3 spiseskjeer jordbærsyltetøy. Ha eventuelt litt valnøtter i en del av kremen. Behold en god del hvit krem til toppdekket, under marsipanlokket. Sjokoladekakeglasur kan legges på en del, om ønskelig, før man fyller krem oppå.

Fyll kaken godt. Den skal bli høy. All kremen går med. Dekk overflaten med noen centimeter med krem, før lokket rulles på og pynten settes på til slutt.

Bruk god tid og kos deg.

Tips

  • ADVARSEL: Ikke bruk banan inni! Jeg synes at banan smaker grusomt i kake
  • Jeg kjøper ferdig marsipanlokk i butikken, ofte to, de legges ikke oppå hverandre, men skjæres til om det blir for lite et sted slik at det skal dekke godt
  • Rosene triller jeg ut av det tredje ferdigkjøpte lokket og bruker noen ferdigkjøpte blomster og pynt etter behov
  • Til selskap hjemme bruker jeg ofte kun hvite roser og dekker overflaten helt. Det blir elegant og lekkert
  • Noe av hemmeligheten med pynten er å bruke mye
  • Det skal være mye krem inni også, og bare litt jordbærsyltetøy i kremen
  • Oppskriften må følges nøye og siden de nye stekeovnene er litt for «raske», må det stekes «trinnvis».
  • Oppskriften er med i kokeboken «Bursdag», som utkom i 1989

Kilde: Unni Lindell i radioprogrammet Holm/NRK P1+