Løkringer, bakt løk og terte av løk (løk Tatin)

Til høyre er løkringene, til venstre bakt løk med bacon og bakerst er løk tatin.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Løkringer, bakt løk og terte av løk

Paul Svensson gir deg tre oppskrifter med løk i én: Hjemmelagde løkringer, bakt løk med bacon og vinaigrette og en terte av løk og sprø deig – løk tatin.

Slik gjør du

Hver av de tre oppskriftene er en smårett til fire personer.

Løkringer med dipp

Finhakk chili og bland de andre ingrediensene til dippen.

Stivpisk eggehvitene. Skjær løken i tjukke skiver. Del skivene i ringer. Vend dem i hvetemel, dypp dem i stivpiska eggehvite og til slutt i brødsmuler.

Løkringene friteres i olje på 170 grader til de er gylne og sprø.

Bakt løk med bacon og urter

Behold skallet på, men vask løken. Bruk en skarp kniv til å lage et snitt ved rota. Riv aluminiumsfolie i biter så store at løkene kan pakkes inn én og én. Strø grovt salt på midten av hver bit aluminiumsfolie, sett løken oppå med rota ned, og pakk folien rundt.

Bak løkene i ovnen på 180 grader i 20 minutter. De skal være myke inni. Kjernetemperaturen skal være 98 grader, hvis du bruker termometer. La løkene avkjøle seg litt.

Strimle bacon og stek. Ta vare på baconfettet. Bland fettet med eddik, salt, pepper og finhakka urter. Snitt løkene i toppen, og hell vinaigretten nedi.

Topp med bacon.

Løk tatin

Denne retten er lagt på samme måte som den kjente kaka tarte Tatin – en epleterte eller -pai med mye smør og mørdeig.

Skrell løken, skjær av toppene og bunnene og del dem på midten (over «ekvator»). Smelt smøret i ei steikepanne og bland det med honning. Visp til det blir gyllenbrunt. Legg så i de halve løkene, og brun dem lett.

Hvis steikepanna di tåler en tur i ovnen, kan du bake løken videre i den. Hvis ikke legger du løken i ei ildfast form. Press de halve løkene fint sammen, og strø finhakket rosmarin over. Dekk alt med et lokk av deig. Bak terten i ovnen på 200 grader i cirka 25 minutter. Deigen skal bli sprø.

Vend terten på et fat og server med crème fraîche vispet sammen med hvit geitost.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE