Laster innhold, vennligst vent..
Laks på vikingvis med flatbrød og skagensaus

En hel laksefilet festes til en planke og blir stekt på litt avstand fra den åpne ilden.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Laks på vikingvis med flatbrød og skagenrøre

Vi har en tendens til å tro at de blodtørstige vikingene bare hadde smak for kjøtt. Men den ekte vikingkosten var overraskende lett og næringsrik. De spiste bær, grønnsaksupper og grøt av bygg. Noe sånt som denne enkle stekte laksen med flatbrød, kan ha vært et måltid en kjempende viking ville likt mellom slagene. Adam Liaw viser oppskriften i TV-serien Skandinavisk mat.

Slik gjør du

Fest laksen til en fuktig planke med trespiker. La skinnet vende inn mot planken. Krydre godt med salt. Sett planken opp vertikalt ved bål- eller peisvarmen. Avstanden skal være omtrent der det blir for varmt å holde hånden etter cirka ti sekunder.

La laksen varmes i 20-30 minutter, haleenden opp. Snu den med haleenden ned og fortsett i 20-30 minutter til. Laksen skal være akkurat gjennomstekt.

Skagenrøre

Bland alle ingrediensene i en bolle. Sett sausen i kjøleskapet til den skal serveres.

Vikingflatbrød

Bland de tørre ingrediensene i en stor bolle. Lag en fordypning i midten. Tilsett melk, litt etter litt. Rør til deigen har samlet seg. Ha deigen over på et bakebord med mel. Kna til deigen er passe. Trill boller på cirka fem centimeter. Bruk hendene til å lage flate baller som er omtrent en halv centimeter tykke. Stek flatbrødene på en tørr panne over høy varme, eller på en varm stein i bålet i ett til to minutter på hver side. Flatbrødene er ferdige når de er gylne på hver side og gjennomstekte.

Server laksen med skagenrøre, flatbrød og brønnkarse.

Tips

  • Bruk tresorter som passer til røyking til laksen.
  • Ha planken og trespikerne i vann over natten, så de ikke brenner mens laksen stekes.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)/SBS