Sarita Sehjpal har de siste ukene delt tre indiske retter på NRK Mat: en rask og smakfull linsesuppe, den friske kyllingretten chicken jalfrezi og desserten på rismel – phirni.
I spesielt middagsrettene spiller det tørre krydderet en meget sentral rolle. Og i flere av Sehjpals oppskrifter, og indisk mat generelt, skal du ha krydderet i varm olje i steikepanna eller gryta før du varmebehandler de andre råvarene.
– Da får du fram en helt annen smak, sier hun.
Finnes i dagligvaren
I det hun kaller krydderpaletten sin har Sarita Sehjpal de sju krydderne hun bruker oftest (se faktaboks) i tillegg til salt. Hun lager også sin egen garam masala.
– Det meste av det du trenger, finner du i vanlige butikker, sier hun.
- LES OGSÅ: Indisk mat er ukas ønskeoppskrift
Enkelte hele kryddere må du kanskje innom en innvandrerbutikk for å finne.
Ristes i panne og males i kaffekvern
Sehjpals garam masala (se faktaboks) lager hun ved å blande de tørre (og hele) krydderne i ei steikepanne, og riste det – uten olje.
– Så kan det males i ei helt vanlig kaffekvern, sier hun.
Garam masalaen har hun på glass. Den kan oppbevares i opptil tre måneder.
Indisk linsesuppe – tharka dal
- OPPSKRIFT: Indisk linsesuppe – tharka dal
Indisk kylling – chicken jalfrezi
- OPPSKRIFT: Indisk kylling – chicken jalfrezi
Phirni – indisk risdessert
- OPPSKRIFT: Phirni – indisk risdessert