Julekake på to måter

Kake og brie med fyll av fruktkompott. Prøv brie-kaken til gløgg!

Foto: Strömsö / YLE

Julekake på to måter

Paul Svensson lager fruktkompott som fyll til to kaker. Den ene kaken er en tradisjonell, rund kake, den andre er en ost.

Slik gjør du

Økologisk julekake med tørket frukt

Smelt smøret i melken sammen med frøene fra vaniljestangen. Visp eggeplommene, hele egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland hvetemel og bakepulver. Sikt blandingen i eggedosisen. Vend inn den avkjølte melken.

Smør formen og dryss over brødsmulene. Hell røren i formen. Stekes i ovnen på 200 °C i cirka 20-25 minutter. Sjekk med en kakepinne.

Del kaken på midten og fyll med kompott. La kaken stå og trekke i 30 minutter. Dryss på melis og server med pisket krem.

Fruktkompott med tørket frukt

Bruk tørkede frukter som aprikos, pærer, dadler, svisker og epler. Bland sammen alle ingrediensene og kok til en kremet kompott. Bruk helst hvit portvin, men rød går også bra. Denne oppskriften er nok til én kake.

Briekake med fruktkompott og valnøtter

En hel brie deles på midten til to hjul. Fruktkompotten legges på det ene hjulet og lokket legges på. Pakk inn i plastfolie og legg osten i press i kjøleskapet i minst to timer. Serveres romtemperert.

Tips

Kakene holder lenge, om de oppbevares i kjøleskap. Briekaken kan oppbevares i flere uker.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE