NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Konfitert and med sellerirot, spisskål og blomkål

Stekt kålrot, sellerirotpuré, syltet agurk og blomkål, konfitert andelår, reddiker, tusenfryd og urter.

Foto: Eva Robild / SVT

Konfitert and med sellerirot, spisskål og blomkål

Tareq Taylor gir oss oppskriften på en spesialitet med andelår fra Sørvest-Frankrike med kål og sellerirot i spennende varianter.

Slik gjør du

Andelår

Mal alle krydderne og bland dem sammen med salt og sukker. Gni inn andelårene med krydderne. La dem stå i en bolle i romtemperatur i cirka en time.

Vask raskt av andelårene med kaldt vann og legg dem i en gryte. Ha på andefett og kok lårene på veldig lav varme til den er så mør at den løsner fra beinet. Det tar cirka 2-3 timer.

Ta anden opp av fettet. Fettet kan du ta vare på i en lufttett beholder i kjøleskapet.La anden avkjøle før du tar ut lårbeinet. Behold skinnet på. I bunnen av gryten, under alt fettet, finnes en vidunderlig god fond (aspik) som kan brukes til en saus. Det er lettest å få tak i denne om man settet hele gryten med fett i kjøleskapet og senere snur den opp ned. Fettet stivner, og i bunnen kan man få tak i fonden.

Varm opp stekepannen med litt andefett og stek andelårene sprø på skinnsiden.

Kok opp fonden og bland inn en spiseskje smør med en stavmikser til du får en skummende, lett saus. Server andelåret med sellerirotpuré, syltede grønnsaker, stekt spisskål og reddiker.

Sellerirotpuré

Skrell og skjær selleriroten i grove biter. Kok dem i vann til den er helt kokt. Kjør selleriroten i en blender sammen med smør og litt av vannet fra kokingen. Det skal bli en jevn puré. Pass på at du ikke har i for mye vann, for pureen må ikke bli for tynn. Smak til med salt.

Syltet blomkål og agurk

Bland sammen vann, eddik og sukker med en stavmikser til sukkeret har løst seg opp. Smak så det blir en balanse mellom søtt og surt. Skrell agurken og del den i store biter. Hell halvparten av laken over agurkbitene og sett dem kaldt i minst 30 minutter før de skal serveres.

Del blomkålen i små fine buketter og ha dem i en bolle. Kok opp resten av laken med krydderne og hell den varm over blomkålen. La det stå og avkjøles i minst 30 minutter før servering.

Stekt spisskål

Skjær spisskålen i fire fine båter på langs. Stek dem gylne i middels varm stekepanne. Salte lett.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT