Julens beste restegryte

Lag en gryte av restekjøttet.

Foto: Christin Eide

Julens beste restegryte

Inviter til restefest i romjula og putt middagsrestene i en gryte.

Slik gjør du

Bruk det du har igjen av rester av lammelår, svineribbe, pinnekjøtt, kalkun eller lignende. Restekjøttet oppbevarer du i en boks i kjøleskapet til du skal bruke det.

Smelt smør i en stor gryte og surr løken et par minutter på middels varme. Det skal ikke bli brunt, bare mykt.

Del grønnsakene i biter og ha dem i gryta sammen med løken og la det putre i 5 minutter til.

Tilsett rødvin, krydder, vann og restene av saus oppi gryta.

Dersom det var lite eller ingen saus igjen tilsetter du 2–3 dl vann og ½ buljongterning. Kok opp og reduser varmen. La det stå og småkoke i noen minutter.

Tilsett så kjøttet i biter, rømme og tyttebærsyltetøy og eventuelle kokte grønnsaker fra i går. Kok opp og reduser til minimum varme. La det stå og trekke litt slik at kjøttet blir varmt. Kjøttet er i utgangspunktet ferdigstekt, hvis det står for lenge kan det bli litt seigt.

Smak til med salt og pepper.
Har du kokte poteter igjen kan du dele dem og ha oppi gryta mot slutten av koketiden.

Server retten med ris eller poteter og en frisk salat.

Kilde: Matredder Mette Nygård Havre