Hvitt bakverk

Hvitt bakverk som vanlig brød eller laget som bollebrød i rund form.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Hvitt bakverk

Med denne oppskriften på fin bakst kan du være så kreativ du vil, fra enkle ovale brød til flettede mesterverk. Prøv vanlige rundstykker eller andre former som kringler, dyr, slanger, mus eller pinnsvin!

Slik gjør du

Denne oppskriften er til to brød.

Bland sukker med 1,5 dl vann (37 °C) og gjær. La det stå et lunt sted i 5 minutter til det begynner å boble. Hvis du bruker hurtigvirkende gjær, er det ikke nødvendig å la blandingen stå.

Sikt mel og salt i en stor bolle. Bland inn smøret og lag en fordypning i midten. (Hvis du bruker olivenolje i stedet for smør, hell olivenoljen i resten av vannet.) Hell gjæren i blandingen og det meste av vannet (og olivenoljen, hvis du bruker det). Kna til en løs deig, ha i resten av vannet om nødvendig. Kan hende du må ha i ekstra vann.

Kna i ca. 10 minutter eller til deigen er glatt og fjærende å ta på. (Hvis du bruker mikser med eltekrok er det vanligvis nok med 5 minutter.) Ha deigen i en stor oljet bolle. Dekk bollen tett med plastfolie, sett den et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse. Dette kan ta opptil 2 eller (på en kald dag) 3 timer.

Forvarm ovnen til 220 °C.

Når deigen er hevet, slå den ned og kna igjen i 2–3 minutter. La den hvile i 10 minutter før du begynner å forme brødene.

Form deigen til brød eller rundstykker. Ha dem på stekebrett og legg over et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve igjen på et lunt sted i 20–30 minutter, til deigen igjen har fått dobbel størrelse. Deigen er ferdig hevet når du trykker på deigen og merket står igjen.

Pensle forsiktig med egg. (Brødene er fulle av luft nå og derfor veldig skjøre.) Strø med valmue- eller sesamfrø, eller strø lett med mel.

Stekes i ovnen i 10–15 minutter for rundstykker eller 30–45 minutter for brød, avhengig av størrelsen. Skru varmen ned til 200 °C etter 15 minutter. Brødet er ferdig når det høres hult ut når du slår på det.

Avkjøles på rist.

Tips

Sakte heving gir brødet en fantastisk struktur.

Kilde: Duften av nybakt (orig. tittel: Rachel Allen: Bake!)