Helstekt laks med rosépepper og løksalat

Løken skjæres i forskjellige former for å lage variasjon i løksalaten.

Foto: Peter Tullberg / SVT

Helstekt laks med rosépepper, løksalat og rotfruktmos

– Laks er en av mine favorittråvarer. Den er god, lett å tilberede, og inneholder massevis av gode fettsyrer, spesielt omega 3, sier Sara Begner. Her serverer hun laksen stekt i ildfast form og med masse løk ved siden av.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 175 °C.

Skjær laksen i serveringsstykker (eller få noen i butikken til å gjøre det for deg). Legg stykkene i en ildfast form, tett sammen så de ser ut som en hel laks igjen. Ha rosépepper og flaksalt i en morter og mal det til et grovt pulver. Hell blandingen over laksen.

Skjær purren i strimler. Del rødløk i tynne båter, løken i ringer og sjalottløk i staver. De forskjellige formene er for at det skal se litt mer festlig ut.

Bland alle løksortene og legg blandingen rundt laksen i formen. Hell på vin. Drypp over olivenolje og dryss på sukker. Hell vin over løksalaten.

Bakes i ovnen i 20 minutter.

Rotfruktmos
Del poteter, pastinakk og sellerirot i terninger. Kok terningene i saltet vann til de er møre - ca. 15 minutter. Varm 1 dl buljong, ha i sitronsaft (ta vare på skallet), hell i olivenolje og smak til med hvit pepper. Mos grønnsakene i buljongen med en potetmoser (en vanlig visp går også bra). Hakk dillen og bland inn i mosen. Legg de fineste toppene fra dillen til side.
Pynt med rikelig med ertespirer, dilltopper og skall av en halv sitron.

Tips

Saras kommentar
Her deler jeg laksen i serveringsstykker, men setter dem tilbake slik at det ser ut som en hel fisk igjen - pent og praktisk.

Kilde: Sara Begner i TV-serien Saras kjøkken/SVT