Grytestekt rype i egen sjy

Her er rypene servert med multechutney og en risotto laget på byggryn.

Foto: Tellus Works Television AS

Grytestekt rype i egen sjy

Claus Meyer er begeistret for norske råvarer. I denne oppskriften bruker han ryper, ville bær og norsk akevitt.

Slik gjør du

Rypene renses og tørkes på innsiden med papirhåndkle. Legg urter i rypene og dryss på salt og pepper både innvendig og utvendig.

Pakk rypene inn i spekeskinke og bind rundt dem med hyssing.

Rypene brunes grundig i en gryte med smør, løk, einebær og gulrot. Ha i øl og buljong og la det småkoke under lokk rype 15-20 minutter.

Rypene tas opp og skal hvile i 10 minutter. Hell sjyen i en skål.

Når rypene har hvilt, kuttes bryst og lår fra skroget. Skroget deles i mindre biter og legges tilbake i gryten der gulrøttene og løken ligger igjen. Flamber med akevitt.

Sjyen og fløte has i gryten og koker i 15-20 minutter. Lårene legges i gryten og koker med, fordi de trenger litt lengre tid å bli møre.

Sjyen siles over i en annen kjele, monteres med litt kaldt smør og smakes til med salt, pepper og litt eddik.

Til slutt has bærene i sausen og skal gjennomvarmes.

Tips

Nett-TV: Her ser du Claus Meyer tilberede rypene

Kilde: Smaken av Danmark med Claus Meyer