Andreas Viestad

Andreas Viestad tilbereder nakkekoteletter, og forteller hvor på grisen de forskjellige kotelett-typene sitter.

Grillet og pepperrøykt nakkekotelett med kål og urtesmør

Andreas Viestad lager lake til svinet, og legger pepperkorn på grillen for å røyke nakkekotelettene.

Slik gjør du

Blad vann og salt i en bolle som er stor nok til å romme laken og kotelettene. Tilsett fenikkelfrø og salvie. Ha kotelettene i laken og la det stå kaldt i et par timer – hvis du har tid. (Travel? Selv noen få minutter gir bra effekt.)

Fyr opp grillen. Har du kullgrill, legg kullene på den ene siden av grillen, så du har én varm og en mindre varm sone. Brun kjøttet på den varme sonen. Når kjøttet er godt brunet på begge sider, flytt dem til hvilesonen.

Hell pepperet over kullet og legg på lokket. La kotelettene røyke i fem til sju minutter. Server med kryddersmør (se egen oppskrift) og kål.

For nykålen: Kok opp vann i en stor gryte. Del kålen i fire og kok i 4 minutter. Skyll i kaldt vann til kålen er helt avkjølt. La den renne godt av seg, og tørk med et kjøkkenpapir.

Like før kotelettene er ferdige, legg kålen på grillen og grill i et par minutter.

Tips

Det finnes to typer svinekoteletter. Nakekoteletter tåler mer varme fra grillen uten å bli tørre. Ved å legge kotelettene i saltlake før steking eller grilling, blir de ekstra saftige, i tillegg får de mer smak.

Hvis du har en kulegrill kan du få en ekstra smaksdimensjon ved å hive en neve pepper på grillen – det gir en spennende smak av røykt pepper.

Server med nypoteter og dampet nykål, og gjerne en klump urtesmør.

SE OPPSKRIFT:


Kilde: Andreas Viestad i Sommeråpent 2010