Laster innhold, vennligst vent..
Glasert villsvin med hasselbackpoteter

Glasert villsvin med hasselbackpoteter og rødkål.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Glasert villsvin med hasselbackpoteter

Adam Liaw forteller at et av hans tidligste matminner er fra tegneseriene om Asterix og Obelix ,der de spiste glasert villsvin. Endelig får han oppfylt drømmen om å servere villsvin på samme måten. Villsvinet serveres med hasselbackpoteter og surkål.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 150 grader.

Bland sammen karve, sennep, finhakket hvitløk og salt i en bolle. Legg villsvinlåret i en langpanne. Dekk den siden som vender opp med rub-blandingen. Legg tynne skiver fett over, og fest dem med tannpirkere. Stek villsvinet i en time, sett ned varmen til 120 grader og stek i en time til, eller til temperaturen i kjøttet er 49 grader.

Hasselbackpoteter

Legg et langt, tynt skjærebrett oppå et større skjærebrett. Dette for at du ikke skal skjære helt gjennom potetene. Legg en potet på det nederste skjærebrettet, la kniven hvile på det øverste når du skjærer skiver på to millimeter på skrå nesten gjennom poteten. Snu poteten så det du har skåret vender ned. Skjær en gang til på samme måten. Hvis du bruker samme vinkel, vil skivene på den ene siden bli motsatt av den andre, og potetene vil ikke bli skåret over. Gjør dette med alle potetene. Legg dem i en langpanne. Bland olje og smeltet smør i en bolle, hell det over potetene og snu på dem så de blir dekket av fett. Smak til med salt. Sett potetene til side til det er på tide å steke dem.

Glasering

Ha sukker og 60 milliliter vann i en panne på middels lav varme. Beveg på pannen med runde bevegelser til sukkeret er oppløst. Sett opp varmen litt og fortsett å bevege pannen i omtrent ti minutter, til du har en gyllen karamell. Rør inn smøret til det har blandet seg. Rør forsiktig inn litt whisky, en klype salt og 60 milliliter vann. Vær forsiktig, for blandingen kan boble og sprute. Sett glaseringen til side.

Rødkål

Smelt smør i en stor gryte på middels varme. Kok kålen i fem minutter til den har begynt å falle sammen. Tilsett sukker, eddik og salt. La den så vidt koke i 45 minutter under lokk. Ta av lokket, rør inn hyllebær- eller ripssyltetøy, ha på nymalt pepper og kok i fem minutter til.

Når villsvinkjøttet har nådd 49 grader settes temperaturen i ovnen opp til 200 grader. Ta villsvinet forsiktig ut av ovnen og pensle det godt med glaseringen. Ha kjøttet inn i ovnen igjen, sammen med potetene. Stek villsvinet i 20-30 minutter til, eller til temperaturen er blitt 53 grader i den tykkeste delen. Ta kjøttet ut av ovnen, og pensle med glasur hvert tiende minutt. Når kjøttet er ferdig stekt tas det ut og settes til side for å hvile i en halv time. Flytt potetene høyere opp i ovnen og stek i en halv time til, eller til de er gylne og gjennomstekt. Snu på potetene etter halve tiden.

Villsvinkjøttet serveres med poteter, rødkål, persille og hyllebær- eller ripsgelé.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)/SBS