NRK Meny
Franske fiskeboller

Fiskeboller med soppsaus og rotgrønnsaker.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Franske fiskeboller

Elegante, franske fiskeboller, såkalte queneller, posjeres i grønnsakbuljong og serveres med en kraftig soppsaus.

Slik gjør du

Fiskeboller

Skjær fisken i terninger og legg den i fryseren sammen med fløten. Hvis ingrediensene er kalde, blir fiskedeigen luftigere og bedre å jobbe med. Kjør fisk, salt og revet sitronskall i en blender eller foodprocessor til massen er helt jevn. Bland inn iskald fløte, og smak til med hvit pepper.

Soppsaus

Kok opp vann og la den tørka soppen trekke i om lag ti minutter. Ta opp soppen, finhakk den, og legg den til side. Bland soppkraft og vin, og kok det hele ned til det bare er to desiliter igjen. Ha smøret i blandinga, og kjør alt med stavmikser. Ha i finhakka løk og persille, og smak til med salt og pepper. Ha i den finhakka soppen til slutt.

Rotgrønnsaker

Kok opp vann, salt og laurbærblad. Legg grønnsakene i, og kok til de er myke. Ta opp grønnsakene, ta vare på krafta, og ha litt olivenolje, salt og pepper over grønnsakene.

Form fiskeboller med skje og posjer dem i krafta fra grønnsakene i om lag seks minutter. Legg fiskebollene på tallerkener, ha over saus og rotgrønnsaker og dryss over litt persille til slutt.

Tips

I programmet brukes karpefisken id, som også kalles vederbuk eller hirsling, men annen fisk kan også brukes. Sei, hyse, tosk eller lyr – mulighetene er mange.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE