Finsk julestjerne baking oppskrift jul kvensk

Gammel finsk tradisjonsbakst.

Foto: Sander Larsson Framnes / NRK

Finske julestjerner

I år henter vi hjem finsk tradisjon til jul i form av finske julestjerner. Et lekkert og balansert bakverk som vil imponere alle hjemme.

Slik gjør du

Du finner oppskriften på kvensk her

Oppskriften gir ca. 25 stjerner.

Bland sammen mel og bakepulver. Skjær romtemperert smør i biter, og smuldre det i melet. Tilsett kesam litt og litt, så det lettere blandes i deigen. Her brukte vi vaniljekesam, men du kan bruke vanlig kesam om du ønsker det. Elt deigen sammen og la den hvile i kjøleskapet i 1 time.

Alternativ: Ferdige smørdeigsplater kan kjøpes i frysedisken på butikken.

Kok en mos av sviskebiter og vann. Du trenger ikke mye vann. Smak til med kanel og sukker. Avkjøl.

Finsk julestjerne baking oppskrift jul kvensk

Noen av tertene brettet vi med sviskemosen under brettene, mens andre har mosen oppå brettene.

Foto: Sander Larsson Framnes / NRK

Kjevle deigen ut med rikelig mel på bakeflaten. Flipp deigen rundt mens du kjevler. Skjær ut firkanter. Skjær skrått mot midten av hvert hjørne, men pass på så du ikke kommer for nær midten, ellers lekker syltetøy ut. Brett annethvert hjørne mot midten for å danne stjernefasongen. Vann kan brukes for å lime hjørnene sammen på midten. Legg sviskemosen i midten på hver terte. Pensle tertene med egg.

Stek dem mellom midten og nederst i ovnen i 200 grader i cirka 12 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles på rist.

Dryss på melis når julestjernene er avkjølt. Om kakene skal fryses venter du med melisen til etter de er (tatt opp fra fryseren og) tint.

Toivottavasti maistuu! – Håper det smaker!

Tips

  • Bruk en pizzakutter til å skjære i deigen
  • Sviskemosen fungerer også fint som syltetøy på brødskiven
  • Om du setter sviskemosen inni brettene vil oppbevaring være mindre grisete
  • Spar tid med å kjøpe ferdig smørdeig
  • Mos sviskene med en potetmoser under koking

Kilde: Edru.no