Disse triksene setter en spiss på kakaoen

Salt, smør eller appelsinskall? Spør du kokken, kan kakaoen din bli mer enn bare varm melk med sjokoladesmak.

Kakao
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Stian Iversen

Stian Iversen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Helmelk, svarer Stian Iversen nesten før han blir spurt om hva slags melk han mener smaker best i kakao.

Det er imidlertid langt mer enn bare melka som betyr noe for hvordan kakaoen din blir. Iversen, som jobber med Gastronomisk Institutt i Stavanger, bruker både sjokoladeplate og kakaopulver når han skal lage den søte drikken som både nytes på tur og hjemme i godstolen.

Verdens beste kakao

Konditor Cathrine Nilsens «verdens beste kakao».

Foto: Aksel Faanes Persson / NRK
Varm sjokolade med vanilje og kanel

Lise Finckenhagens varme sjokolade med vanilje og kanel.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Varm sjokolade med marshmallows

Mats Paulsens varme sjokolade med nellik og kajennepepper.

Foto: Ellen Flå / NRK

100 gram og to spiseskjeer

– Bruker man bare melk og sjokolade, som blir den mest fyldige kakaoen, kan det fort bli litt søtt. Men bruker du også litt kakaopulver, som er litt bittert, blir smaken rikere, mener Iversen.

Hans favorittkakao (se faktaboks) har derfor begge deler i – 100 gram sjokolade og to spiseskjeer kakaopulver til en liter melk.

– Dette blir en ganske rik sjokolade – uten at man trenger å tømme lommeboka helt, sier han.

Salt, smør eller appelsinskall

Chilien strør han over kremen han har oppi koppen til slutt. Men også en rekke andre råvarer kan brukes til å sette en fin spiss på kakaoen:

– Sjokolade og salt fungerer veldig godt sammen. Og vil du ha en fyldigere kakao, kan du røre inn litt smør, sier han, og legger til at både honning, vaniljesukker, kanelstang, stjerneanis, kardemomme eller litt appelsinskall kan gjøre susen.

– Eller hvis du skal ha den litt seinere om kvelden: En liten klunk fra konjakkflaska, eller litt likør, sier han.

Se også disse kakao-oppskriftene: