Hopp til innhold

Åtte kopper som varmer i høstmørket

Det er lite som gjør mer for moralen enn en god kopp med varm chai, kakao, krydderkaffe eller gløgg. Her er åtte oppskrifter på varme drikker.

Varm sjokolade med marshmallows

Skikkelig varm sjokolade lager Mats Paulsen av kokesjokolade, vaniljestang, nellik og kajennepepper. Kan toppes marshmallows, som på bildet, eller krem.

Foto: Ellen Flå / NRK

Det første vi tenker på, er kakao. Den kan komme fra pose, lages med melk og kakaopulver, eller du kan gå hele veien og bruke ekte kokesjokolade. Denne oppskriften er «på ordentlig».

Chai – på to måter

Hjemmelagde chai-teposer
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

På en rekke språk betyr ordet «te», helt enkelt. Her til lands mener vi gjerne en krydra te når vi snakker om chai. Den kan lages både med varmt vann og med melk – chai latte. Vi har oppskrifter på begge deler.

Varm tedrikk med whisky

Varm tedrikk med whisky
Foto: Fra TV-serien Tinas julekjøkken / TV4

Noen snakker om te-knekt når alkohol blandes inn i teen. Her er mer enn bare det: muscovadosukker og lime er også med på å sette smak.

Varm melk med kaffe og sjokolade

Varm melk med kaffe og sjokolade
Foto: TV4

Hvorfor velge enten kakao eller kaffe latte? Denne oppskriften er litt begge deler. Uten alkohol.

Varm, krydret kaffe latte

Varm, krydret kaffe latte
Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Denne latteoppskriften er i slekt med chai, da den inneholder noe av det samme krydderet. Den lages imidlertid med espresso i stedet for sort te.

Varm eplevin med krydder

Varm krydret eplevin
Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Varm vin, gløgg eller glühwein. Drikkene har ulike navn, men ligner hverandre. Akkurat denne lages med eplevin, kanel, kardemomme og vanilje.

Varm limonade med sitrongress og ingefær

Varm, krydret limonade med ingefær
Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Lime, limeblader, sitrongress og ingefær setter smak på denne. Den kan minne om mer sommerlige drikker, men serveres varm.

Kryddersirup til hjemmelaget gløgg

Gløgg
Foto: Vasily Kovalev / Colourbox

Det må vel ikke være jul for å lage gløgg, må det vel? Sirupen er anvendelig, og kan blandes med både vin, saft, sider eller eplemost.

Vil du ha flere oppskrifter på drikke og drinker? Her har vi samla alle.