Brokkolibiff med rotmos

Rotmos burde vi spise mer av, spesielt om vinteren, når det er smått med lokalproduserte råvarer i den grønnsakdisken.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Brokkolibiff med rotmos og fersk pepperrotkrem

Brokkoli topper vanligvis listene over de sunneste grønnsakene. Her har du en enkel hverdagsoppskrift der brokkoli spiller hovedrollen. En vegetarisk hverdagsvinner.

Slik gjør du

Brokkolibiff

Oppskriften er på 10 store biffer.

Vask brokkolien. Skjær av den hardeste delen av roten og del brokkolien i mindre biter.
Skrell løken og skjær den i mindre biter, og skrell hvitløken.

Ha så alt i mikseren og kjør til en røre. Kjør frøene raskt, men la det fortsatt være biter igjen. La røren svelle i minst 10 minutter.

Stek brokkolibiffene i smør eller olje slik at de får litt farge. Legg de stekte biffene på en tallerken og sett i ovnen i 10 minutter på 175 grader.

Rotmos

Oppskriften er til 6 personer.

Skrell potetene og rotgrønnsakene. Kutt rotgrønnsakene i mindre biter fordi det er lengre koketid på dem.

Ha potetene og røttene i en kjele. Dekk til med vann og tilsett salt. La grønnsakene koke til alt er mørt.

Hell av væsken men la litt være igjen i kasserollen. Smak til med salt og smør.

Visp til puré. Mosen trenger ikke være helt glatt, litt klumper gir bare mer konsistens.

Pepperrotkrem

Pisk sammen ingrediensene til en jevn krem.

Tips

Pepperrotkrem er en superenkel saus som er perfekt til litt tyngre mat. Den er syrlig og frisk, siden den inneholder både pepperrot og eddik.

Pepperrotkrem er en superenkel saus som er perfekt til litt tyngre mat. Den er syrlig og frisk, siden den inneholder både pepperrot og eddik.

Foto: TV-serien «Hygge i Strömsö» / YLE

Forbereder du biffdeigen kvelden før tilberedning, er du allerede halvveis. I brokkolibiffene brukes solsikke- og linfrø for å få en sprø konsistens. De er billigere enn nøtter og har samme funksjon.

Rotmos er en utmerket måte å tømme kjøleskapet. Ha i de grønnsakene du får tak i, og bland gjerne flere sorter for å gi rotmosen mer karakter. Poteter, gulrot, kålrot, sellerirot og pastinakk får vi tak i året rundt.

Hvis du erstatter smør, fløte eller crème fraîche med tilsvarende veganske produkter får du en helt vegansk hverdagsvinner.

Kilde: Kenny Sundqvist i TV-serien «Hygge i Strömsö» på YLE