Braiserte oksehaler

Breserte oksehaler med et dryss av persille, sitronskall og parmesan.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Breserte oksehaler

Godt brunede oksehaler skal stå i tett gryte i stekeovnen i flere timer. De skal være dekket av væske. Da blir de det vi kaller breserte. Lise Finckenhagen bruker rødvin og kraft i gryten.

Slik gjør du

Varm stekeovnen til 130 grader. Hakk løk og hvitløk, og skjær gulrot og selleri i terninger. Krydre oksehalene med salt og kvernet pepper. Bruk en romslig ildfast gryte og brun alle oksehalestykkene ordentlig godt på alle sider. Løft halestykkene opp av gryten og over på en tallerken så lenge.

Fres grønnsakene i samme gryte, uten å vaske gryta først, i cirka 10 minutter. Grønnsakene skal bli gylne og karamelliserte.

Tilsett tomatpuré og la alt frese videre i et minutt. Legg oksehalene tilbake i gryten. Tilsett rødvin, kraft, laurbærblad og timian. Fyll eventuelt opp med vann til det så vidt dekker halene. La det hele få et oppkok på platen. Dekk gryten med tett lokk, og sett den i stekeovnen. Aluminiumsfolie kan også brukes til å dekke til gryten. La oksehalene stå i ovnen i cirka fire timer, eller til kjøttet er helt mørt.

Løft de ferdigkokte oksehalene opp av kraften. La kraften få koke inn til sausekonsistens mens du eventuelt renser halene. Ha kjøttet tilbake i sausen, og smak til med salt og pepper hvis det er nødvendig.

Dryss over hakket persille og finrevet sitronskall før servering. Som tilbehør er det godt med pasta eller mandelpotetstappe. Dryss gjerne parmesan over.

Tips

Rødvin kan erstattes med mørkt øl, hvis ønskelig.

Hvis det ligger mye fett på toppen av kraften/buljongen når oksehalene er ferdig kokte, bør du forsøke å fjerne en god del av det før du koker den inn til «sausekonsistens».

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+