Blåskjellsuppe med safran og rouille

Blåskjellsuppa får nydelig farge og smak fra safran. Ved siden av serverer Tareq Taylor rouille, en masse av poteter, krydder og olivenolje, som kan minne om aioli.

Foto: Eva Robild / SVT

Blåskjellsuppe med safran og rouille

Suppe med blåskjell og grønnsaker i fine strimler er sunn, enkel, god og rimelig mat. Safran og rouille kan gjøre suppa til et festmåltid.

Slik gjør du

Blåskjellsuppe

Vask blåskjell i kaldt vann, og ta bort det lille «skjegget» som sitter på noen av dem. Sett skjella kaldt fram til du skal bruke dem.

Rens, skrell og skjær løk, pastinakk, paprika, selleri og fennikel i tynne strimler. Hakk hvitløk. Fres alt i olivenolje, på høy varme, i en stor kasserolle. Ha deretter i finhakka timian, hvitvin, tomat, laurbærbladet, chili og safran. La det hele koke i cirka ti minutter. Smak til med salt og pepper.

Ha i blåskjella, og kok alt til skjella åpner seg. Server med rouille og brød.

Rouille

Skrell og kok potetene myke, og press dem. Riv eller press hvitløken. Rør sammen potetmos, hvitløk, safran og eggeplomme. Tilsett sitronsaft, og olivenolje litt etter litt mens du visper. Det skal bli ei jevn blanding med kremaktiv konsistent. Smak til med salt og pepper.

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT