Flettet kurv laget av gjærdeig og pyntet med blomster. Flettebrød ligger i kurven og ved siden av.

Mor og mormors piknikkurv er inspirasjonen til Annikens brødkreasjon.

Foto: Anders Myhr Nilsen / NRK

Annikens brødkurv og grove spinatbrød

Gode minner om barndommens strandtur med kjølebag og piknikkurv full av god mat er Anniken Bævres inspirasjon til brødkurven og brødene hun bakte i «Bakemesterskapet». Oppgaven var å lage en brødkreasjon inspirert av et barndomsminne.

Slik gjør du

Flettet kurv

Bland vann og melk i en bolle. I en annen bolle, ha oppi 2 ss av vann- og melkeblandingen. Ha oppi gjæren og la hvile noen minutter.

Visp sammen egg, ha oppi resten av vann- og melkeblandingen, olivenolje, salt, sukker og gurkemeie. Ha også oppi gjær blandingen.

Tilsett 50 gram mel av gangen. Elt godt med hendene. Hev til dobbelt størrelse.

Bruk en stor bolle som tåler høy varme (ildfast form) og dekk den på ut siden med aluminiumsfolie. Sett den opp ned.

Kjevle ut deigen til et rektangel og bruk en pizzakutter for å skjære ut like brede og lange strimler.

Begynn å feste strimler på toppen av bollen slik at de ligger nedover mot benken. Hele bollen skal være dekket.

Flett stimler rundt bollen. Under og over annenhver gang på strimlene som ligger på bollen. Gjenta prosessen til du har dekket hele bollen fra bunn til topp.

For å lage fletten som skal bli kanten på kurven brukes tre strimler. Lag en flette som er lang nok. Denne stekes for seg.

For å lage håndtaket brukes en bolle i samme størrelse som kurven og dekker den med folie.

Bruk tre strimler for å flette på samme måte som kanten av kurven. Men denne gangen skal du legge fletten over bollen for å forme et håndtak. På denne måten er du sikker på at håndtaket passer til kurven.

Stek alle delene på 175 grader. Kan hende det må gjøres i flere omganger. Baksten er stekt når den blir brun under.

Kanten på kurven og håndtaket festes med tannstikkere.

Grove spinatbrød

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Kjør deigen på medium hastighet til du får en smidig og elastisk deig.

Ha deigen ut på benken og kna den med hendene til du får en smidig deig. 2 minutter cirka.

Ha deigen i en bolle og dekk med plastfolie. Hev i 30–45 minutter.

Ha deigen ut på benken og del den i to. Kjevle ut til 1–2 cm tykk. Smør på spinat- og fetaostkremen.

Legg den andre deigen oppå og kjevle forsiktig over deigen.

Kutt den opp striper på cirka 6–8 cm bredde. Del disse delene i tre.

Lage en flette og pensle meg egg. Legg til heving i 30–45 minutter.

Pensle igjen og stek på 190 grader til de er gylne. Pensle igjen underveis for å oppnå enda mer gyllen farge.

Spinat- og fetaostkrem

Stek spinaten i en panne med smør til den har krympet helt. Avkjøl noe.

Bland godt spinat, fetaost, kremost, revet sitronskall, hvitløk og salt.

Tips

Se Anniken og de andre bake sine minner i tolvte episode av Bakemesterskapet.

Kilde: Anniken Bævre i TV-serien «Bakemesterskapet»