– Niste på tur er hyggelig, men også viktig. Gode måltider er en viktig del av turen.
Det sier programleder Anne Lindmo. I høst legger hun ut på et åtte dager langt tokt og får selskap av en ny turkamerat hvert døgn i programmet «Frifot».
– Når man er ute og går, padler eller ror, bruker man masse krefter. Da merker man veldig konkret at det er nødvendig å fylle på med energi. Jeg liker den følelsen av sult som gnager og blodsukker som faller, og så den sjokkartede gleden over at maten smeller inn i kroppen gir den ny og nødvendig kraft.
Mat på tur er sosialt
–Det å lage et måltid i friluft er også en nydelig sosial opplevelse. Jeg liker at man bruker lang tid på å lage maten, og gjerne fordeler oppgaver og samarbeider om resultatet.
Lindmo synes det er supert med en del småretter på tur.
– Da varer måltidet en stund. Turmat servert på den måten gir ramme rundt hyggelige fellesskapsopplevelser og fine samtaler.
Forberedelser før turen
Turmat må planlegges. Når du har tenkt ut måltidet du vil lage, setter du mat og utstyr utover kjøkkenbenken din. Tenk gjennom hva du kan gjøre klart før du drar, og hvordan du mest praktisk kan pakke og komprimere det du skal ha med i sekken.
Fordel utstyr og mat i flere mindre pakkeposer. Lag eventuelt merkelapp av sportstape på utsiden av posene så du har god oversikt og slipper å lete etter ting.
Fredag 15. november 2024 ble de to siste oppskriftene, bjørnebrød og taco, publisert og lagt til i artikkelen.