Hopp til innhold

Dette kan du gjøre med høstfrukten

Er hagen full av frukt, uten at du veit hva du skal bruke alt til? Her finner du tips til konservering, men også til middager og desserter med epler og plommer.

Plommer

Store mengder plommer og epler kan høstes i mange norske hager nå om dagen. Prøvd dem på glass, i flasker og til dessert, men også i middagen.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

«Jeg har så mye», sier kanskje naboen, «bare kom og ta det du vil». Eller bærer trærne i hagen tungt, uten at du kommer på andre bruksområder enn å fylle fruktbollen?

Råmarinert kamskjell, syltet eple, brødkrutonger og ørretrogn
Foto: Espen Hobbesland / NRK

NRK Mat har tipsene til hvordan du kan få brukt de mengdene av epler og plommer som finnes nå.

Frukt til middag

Hvem sa at frukt bare frister de søthungrige? Syre og sødme fra frukt kan være spennende smakstilskudd i middagsmat.

Hos kokken Kjartan Skjelde dukker eplene stadig opp, blant annet i NRK-serien «Den nordiske smaken».

Currygryte med svin, løk, squash og eple

I Bent Stiansens curry med svin har han også epler i gryta.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Lise Finckenhagens oppskrifter er svært populære på NRKs matsider. I likhet med Skjelde, mener hun epler kan passe til sjømat. Er det vanskelig å få tak i rakfisk på denne tida, kan du prøve med røykelaks.

Også Hanne Frosta, den danske TV-kokken Anne Hjernøe og Bent Stiansen har brukt epler i småretter eller middag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gresskarsuppe med krem, grønnkål og epler

Gresskarsuppe med krem, grønnkål og epler fra Anne Hjernøe.

Foto: Fra TV-serien Anne lager mat i New York / DR
Tina Nordström

Tina Nordström har sin versjon av plommekompott.

Foto: TV4 / TV4
Bakte epler, plommer og svisker med vaniljeis og mandelflak

Oppskriften på bakte epler og plommer har vært svært populær på NRKs matsider de siste dagene.

Foto: Mariann Straume
Nedsnødde trendnisser

Lise Finckenhagens variant av tilslørte bondepiker – nedsnødde trendnisser.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Og selvfølgelig: eple- og plommedesserter

Svært mange har de siste dagene lest NRK-oppskriften som kombinerer de to fruktene det er så mye av nå: bakte epler med plommer og svisker. Tirsdag hadde oppskriften over 20.000 visninger på nett.

I plommenes verden finnes det mange varianter av plommekompott. Den svenske kokken Tina Nordström har en. Brødrene Price i danske «Munter mat» har laga plomme i madeira.

Epler kan kandiseres, spises med yoghurt, kuttes i båter, krydres godt og serveres med krem. Eller de kommer i tilslørte bondepikers drakt. Enten på den mest kjente måten, med brødsmuler og piska fløte, eller som Lise Finckenhagen foretrekker – som nedsnødde trendnisser.

Tradisjonell sylting

Saft og syltetøy er sjølsagt klassikerne. Og hvis du ikke har noen bestemor eller grandtante å kontakte for å få oppskriftene som har vært i familien i generasjoner, er internett fullt av gode erstatninger.

For noen år siden, da vi fremdeles hadde tjukk-TV, viste kokken Lars Barmen hvordan en skal legge plommer i lake og hermetisere frukten slik en gjorde lenge før TV-ene kom.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hermetisering av plommer
To marmelader til ost

To marmelader som passer til ost.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YlE
Epler på vei til pressing

Lass med epler på vei til Askim Frukt- og Bærpresseri høsten for to år siden.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
Epleslang

Epleslang-ansatte på epleplukking i en hage i Oslo sist uke.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

I SVT-serien «Hygge i hagen», som NRK har sendt flere sesonger av, brukte Tareq Taylor urten myske da han lagde eplemos, men du kan godt sløyfe den. Paul Svensson hos finske YLE bruker både epler og pærer i sine to marmelader til ost.

Dessuten er det lov til å prøve seg fram! Har du frukten, litt vann og sukker, kan du koke både saft og syltetøy. På posene med konserveringsmiddel i butikken står også forslag til blandingsforhold for både syltetøy og marmelade.

Det moderne

Frisk eplesaft til maten er ikke å forakte. Men ikke alle er så heldige å ha utstyr som kan presse saft, spesielt ikke i store porsjoner.

På gårder flere steder i landet kan du levere alle kiloene du vil, og få eplesaft tilbake. Et googlesøk på 'levere epler til pressing' og et sted, en by eller et fylke kan ende i flaskevis med deilig eplesaft. De fleste starter opp virksomheten akkurat i disse dager.

Hvis du bor i Oslo eller på Rælingen, og bare vil gi bort epler, kan du kontakte bedriften Epleslang, som sysselsetter funksjonshemmede. Ansatte kommer til hagen din, plukker eplene og lager saft, som siden selges i butikk.