«Jeg har så mye», sier kanskje naboen, «bare kom og ta det du vil». Eller bærer trærne i hagen tungt, uten at du kommer på andre bruksområder enn å fylle fruktbollen?
NRK Mat har tipsene til hvordan du kan få brukt de mengdene av epler og plommer som finnes nå.
Frukt til middag
Hvem sa at frukt bare frister de søthungrige? Syre og sødme fra frukt kan være spennende smakstilskudd i middagsmat.
Hos kokken Kjartan Skjelde dukker eplene stadig opp, blant annet i NRK-serien «Den nordiske smaken».
- OPPSKRIFT: Eple- og sellerirotpuré
- OPPSKRIFT: Røkt kolje med eple, bacon og revne poteter
- OPPSKRIFT: Råmarinert kamskjell, syltet eple, brødkrutonger og ørretrogn
Lise Finckenhagens oppskrifter er svært populære på NRKs matsider. I likhet med Skjelde, mener hun epler kan passe til sjømat. Er det vanskelig å få tak i rakfisk på denne tida, kan du prøve med røykelaks.
- OPPSKRIFT: Rakfisktartar med eple
Også Hanne Frosta, den danske TV-kokken Anne Hjernøe og Bent Stiansen har brukt epler i småretter eller middag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- OPPSKRIFT: Rømmesild med ramsløk og eple
- OPPSKRIFT: Gresskarsuppe med krem, grønnkål og epler
- OPPSKRIFT: Rapphøns i epler
- OPPSKRIFT: Svinegryte med løk, squash og eple
Og selvfølgelig: eple- og plommedesserter
Svært mange har de siste dagene lest NRK-oppskriften som kombinerer de to fruktene det er så mye av nå: bakte epler med plommer og svisker. Tirsdag hadde oppskriften over 20.000 visninger på nett.
I plommenes verden finnes det mange varianter av plommekompott. Den svenske kokken Tina Nordström har en. Brødrene Price i danske «Munter mat» har laga plomme i madeira.
- OPPSKRIFT: Plommekompott
- OPPSKRIFT: Plomme i madeira
Epler kan kandiseres, spises med yoghurt, kuttes i båter, krydres godt og serveres med krem. Eller de kommer i tilslørte bondepikers drakt. Enten på den mest kjente måten, med brødsmuler og piska fløte, eller som Lise Finckenhagen foretrekker – som nedsnødde trendnisser.
- OPPSKRIFT: Kandiserte epler
- OPPSKRIFT: Epler med estragonkaramell
- OPPSKRIFT: Epler med pistasjnøtter
- OPPSKRIFT: Tilslørte bondepiker
- OPPSKRIFT: Nedsnødde trendnisser
Tradisjonell sylting
Saft og syltetøy er sjølsagt klassikerne. Og hvis du ikke har noen bestemor eller grandtante å kontakte for å få oppskriftene som har vært i familien i generasjoner, er internett fullt av gode erstatninger.
For noen år siden, da vi fremdeles hadde tjukk-TV, viste kokken Lars Barmen hvordan en skal legge plommer i lake og hermetisere frukten slik en gjorde lenge før TV-ene kom.
- OPPSKRIFT OG VIDEO: Steg 1 – legg plommene i lake
- OPPSKRIFT OG VIDEO: Steg 2 – gjør glasset tett
Artikkelen fortsetter under videoen.
I SVT-serien «Hygge i hagen», som NRK har sendt flere sesonger av, brukte Tareq Taylor urten myske da han lagde eplemos, men du kan godt sløyfe den. Paul Svensson hos finske YLE bruker både epler og pærer i sine to marmelader til ost.
- OPPSKRIFT: Pære- og sellerimarmelade og ovnsbakte epler med ingefær
- OPPSKRIFT: Sursyltede plommer
- OPPSKRIFT: Tomat- og plommechutney
Dessuten er det lov til å prøve seg fram! Har du frukten, litt vann og sukker, kan du koke både saft og syltetøy. På posene med konserveringsmiddel i butikken står også forslag til blandingsforhold for både syltetøy og marmelade.
Det moderne
Frisk eplesaft til maten er ikke å forakte. Men ikke alle er så heldige å ha utstyr som kan presse saft, spesielt ikke i store porsjoner.
På gårder flere steder i landet kan du levere alle kiloene du vil, og få eplesaft tilbake. Et googlesøk på 'levere epler til pressing' og et sted, en by eller et fylke kan ende i flaskevis med deilig eplesaft. De fleste starter opp virksomheten akkurat i disse dager.
Hvis du bor i Oslo eller på Rælingen, og bare vil gi bort epler, kan du kontakte bedriften Epleslang, som sysselsetter funksjonshemmede. Ansatte kommer til hagen din, plukker eplene og lager saft, som siden selges i butikk.