Vil overvåke deg i bilen

Nye biler kan få svarte bokser som registrerer tekniske data og sjåførenes adferd. Politikere i USA håper dette kan redusere antall trafikkulykker. Norsk ekspert frykter for personvernet.

Airbag

Vil svarte bokser hindre smell som dette? Transportøkonomisk institutt i Norge er ikke overbevist om at registrering i seg selv vil gjøre trafikksikkerheten bedre. Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Når det smeller i trafikken, vil de svarte boksene fungere på omtrent samme måte som i passasjerfly.

Data om alt fra hastighet, oppbremsing, beltebruk og antall passasjerer registreres i den svarte boksen, og kan brukes av sikkerhetsmyndighetene for å rekonstruere hendelsene som førte fram til ulykken.

Politikeren Henry Waxman fra Demokratene står bak forslaget om registratorer i nye personbiler og lastebiler. Han er leder for energi- og handelskomitéen i Representantenes Hus, og mener svarte bokser kan øke trafikksikkerheten.

Større bøter

Bakgrunnen er de mye omtalte problemene med bremsefeil i Toyotas biler. Mer enn åtte millioner Toyota’er er tilbakekalt verden over de siste månedene. Og produsenten skal ha godtatt å betale en rekordstor bot på nesten 100 millioner kroner til amerikanske myndigheter.

I tillegg til svarte bokser omfatter forslaget også en fjerning av grensene for hvor store bøter fabrikantene kan ilegges når det blir avslørt mangler med bilene som kan gå på sikkerheten løs.

De nye forslagene til bedre trafikksikkerhet skal drøftes i Representantenes Hus i neste uke. Deretter er det opp til Kongressen å avgjøre saken i løpet av året, melder mail.online .

Hva med personvernet?

- Jeg er ikke overbevist om at en slik registrering i seg selv vil gjøre trafikksikkerheten bedre, sier forsker Terje Assum ved Transportøkonomisk institutt.

- Dette har også med personvern å gjøre. Her er det mye som må diskuteres nærmere, legger han til.

Assum forsker blant annet på forholdet mellom personvern og trafikksikkerhet. Han mener at hvis en adferdsregistrator eller svart boks skal ha noen effekt på trafikksikkerheten, må forutsetningen være at tekniske feil kan påvises fortere eller bedre enn i dag.

- Straff eller belønning

- Når det gjelder bilførerens adferd, blir spørsmålet hvem som skal ha tilgang på dataene. Jeg tror et system med straff eller belønning må til hvis dette skal ha noen effekt. Hvis politiet får tilgang på dataene, kan et slikt system komme i konflikt med personvernet, sier Assum.

- En frivillig ordning der man for eksempel får lavere premie hvis forsikringsselskapet har tilgang på opplysningene kan være en bedre løsning, mener han.

Han legger til at det foreløpig ikke er forsket mye på effekten av svarte bokser i personbiler.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)