Hopp til innhold

Her er problembilene

Noen biler er mer utsatt for feil enn andre. Sjekk om din bil står på verstinglista.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sjekk alle våre tips til bruktbilkjøpere: Hjelp, jeg skal kjøpe bruktbil!

Som bilkunde er det ikke alltid like lett å vite hvem du skal stole på. Reklamen, bilselgeren, ektefellen, magefølelsen eller naboen?

Velger du feil, kan følgene bli hyppige verkstedsbesøk og store utgifter.

Statistikk og fakta

Forsikringsselskapet If er store på bilforsikring. For å sikre seg selv, har selskapet utarbeidet en liste over biler de ikke vil gi bruktbilgaranti.

Grunnen er at bilene enten koster for mye å reparere, eller at de rett og slett er hjemsøkt av feil.

Hele Ifs "svarteliste" for bruktbilkjøp finner du her - den er basert på statistikk og erfaring hovedsakelig fra norske og svenske bilkjøpere, forhandlere og verksted.

(For ordens skyld: Bruktbilgaranti må ikke forveksles med vanlig bilforsikring. Det dreier seg om en garanti som dekker uventede feil i en begrenset tidsperiode etter kjøp.)

Dyre og dårlige

På lista til If finner vi to kategorier biler. Den ene består av dyre luksusbiler som på grunn av at de er sjeldne og eksklusive, er kostbare å reparere.

For vanlige bilkjøpere er det imidlertid den andre kategorien som er interessant. Her finner vi nemlig biler med mange kjente tekniske problemer og modellrelaterte feil. Biler som statistikken stempler som dårlige, og som det kanskje lønner seg å styre unna.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Bilsalg

Valgets kval: Det er viktig å holde tunga rett i munnen når man kjøper bruktbil.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

For mange vil nok If sin vurdering komme som en overraskelse, da flere av bilene på lista er populære modeller fra anerkjente bilmerker:

  • Saab 9-5 og 9-3

If peker på at smøreproblemer oppstår ved høyt turtall over tid. Kan ende i motorhavari. Spesielt skal dette gjelde årsmodellene fra 1998 til 2003 med 2.0 l. bensinmotor. Gjelder ikke Saab 9-3 Sport Sedan. Bilene er imidlertid ok hvis smøreproblemene er utbedret av merkeverksted.

- Vi vil understreke det som If her påpeker, som er viktigheten av at bilen har blitt utbedret på et merkeverksted. Et vesentlig antall av disse årsmodellene som If har på listen, har allerede fått en slik oppgradering. Hvis man er i tvil ved kjøp av de nevnte årsmodellene, så anbefaler vi en sjekk hos en Saab-distributør for å få vite om bilen har fått den nevnte oppgraderingen, sier Anita Svanes, informasjonssjef i General Motors Norge.

  • Audi 2,5 TDI

Audier med 2,5-liters TDI-motor har ifølge If flere kjente feil. Problemer med dieselpumpe, turbo, kamaksler. Også problemer med automatgirkasse. Gjelder både A4, A6 og Allroad.

Audi har valgt å ikke kommentere saken.

  • VW Sharan

Gjelder modellen med automatgir og 1,9-liters TDI dieselmotor.

- Utgangspunktet er at alle biler som er kjøpt i Norge har tre års garanti og fem års reklamasjonsrett i henhold til kjøpsloven. I tillegg gir Volkswagen-forhandlerne 6-12 måneders bruktbilgaranti på bil som selges i butikkene. Forsikringen fra If er et supplement til lovverket. At Sharan-modellen er på listen over biler som ikke får bruktbilgaranti hos If, bør således ikke bekymre potensielle kunder. Hvilke vurderinger som ligger til grunn hos If er vi ikke kjent med, uttaler Jan Erik Haugen, informasjonsansvarlig for Volkswagen.

  • Chrysler Voyager

Modeller eldre enn 2003 har ifølge If mange og dyre feil.

- Vi beklager selvfølgelig at ikke if ønsker å gi ekstra garanti på slike biler. Vår erfaring fra salg av denne type biler i Chrysler forhandlernett er svært god, og det er biler som er veldig populære. Mange av bilene er solgt som varebiler, og blir ofte bygget om til personbil før de omsettes i bruktbilhallen, sier Jan Pettersen, administrerende direktør i Bertel O. Steen.

  • Land Rover Freelander

Mange problemer på modeller eldre enn 2002. Gjelder også de andre Land Rover-modellene, samt Range Rover.

Land Rover Norge ønsker ikke å kommentere saken.

Dette er altså noen eksempler på bilmodeller If mener er så hjemsøkt av feil at de ikke vil gi dem bruktbilgaranti. Kanskje verdt å merke seg dersom du er på biljakt?

Hele Ifs "svarteliste" for bruktbilkjøp finner du her

Svenskenes liste

En annen svært velfundert liste som det kan lønne seg å ta en kikk på for bilkjøpere, er levert av Bilprovningen. Sveriges svar på Biltilsynet har siden 1960-tallet levert statistikk over kvaliteten på bilene som ruller på svenske veier.

Resultatene bygger på opplysninger fra kontroller av tre, sju og ti år gamle biler. I tillegg er bileiernes erfaringer og eierkostnader tatt med.

Renault og Volvo dårligst

Suzuki Liana

2005-utgaven av Suzuki Liana er en av vinnerne på det svenske biltilsynets kvalitetsstatistikk.

Foto: graphiczoo / Creative Commons http://www.flickr.com/photos/graphiczoo/1299327604/

I svenskenes vurdering er Renault Trafic den bilen som kommer dårligst ut med tanke på modellrelaterte feil.

Også den populære SUV’en Volvo XC 90 blir stemplet som problembil i denne lista. Det blir også familiebilen Chryster Voyager.

Få feil på Suzuki

15 bilmodeller deler førsteplassen på svenskenes liste. Her finner vi modeller fra blant andre Suzuki, Ford og Saab hvor man ikke har registrert noen modellrelaterte feil.

Dermed skal dette ifølge svenskene være litt tryggere bruktbilkjøp.

Hele lista fra Bilprovningen over de verste og de beste bilene finner du her . Alle bilene som er undersøkt i Sverige er 2005-modeller. Totalt 184 bilmodeller er gransket.

Nettmøte om bruktbil

Skal du kjøpe eller selge bruktbil? Hvilke biler er best, og hva gjør du for ikke å havne i bruktbilfella?

Bilekspert Jan Ivar Engebretsen fra NAF og mangeårig biljournalist Knut Moberg svarte på spørsmål om bruktbilkjøp i FBIs nettmøte .

  • Hvilke biler mener du er best og verst?
  • Hva er problembilene?
  • Si din mening nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)