Hopp til innhold

– Den lille gutten og foreldrene hans er sviktet, og det er grusomt

Norsk pasientforening og stortingspolitiker Olaug Bollestad er rystet over behandlingen av Tim Daniel og foreldrene hans. De krever endringer.

Tim Daniel Harlem

Alvorlig syke Tim Daniel ble bare 16 måneder gammel. Han fikk ikke den hjelpen han hadde krav på, ifølge Fylkesmannen i Østfold.

Foto: Privat

Sarpsborg kommune har fått kritikk for sin behandling av lille Tim Daniel, som hadde en alvorlig muskelsykdom. Da foreldrene kom hjem fra sykehuset med sin syke baby, fikk de ikke den hjelpen de hadde krav på.

– Her er det åpenbart mye som har gått galt. Den lille gutten og foreldrene hans er sviktet, og det er grusomt å lese om. Det er opprørende og trist, sier Olaug Bollestad (KrF), leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun mener kampen mot systemet er utmattende og frustrerende.

– Vi kan ikke ha det slik. Kommunene må ta på alvor at dette er sårbare mennesker.

Olaug Bollestad (KrF) utenfor stortinget

Olaug Bollestad.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Foreldre blir utslitt av å kjempe mot alt og alle. Familier skulle hatt koordinatorer som vet hvilke rettigheter den enkelte har og som også har beslutningsmyndighet.

I en ny offentlig utreding, På lik linje, foreslås det flere endringer. Som at fylkesmannen må ha flere stedlige tilsyn, følge tettere opp feil og avvik, og at det skal stilles samme krav til barneboliger som til barnevernsinstitusjoner.

– Det er forslag vi forventer at regjeringen nå vurderer, og legger fram for Stortinget, sier Bollestad.

– Sårbare barn

– Naturlig nok kommer mange av henvendelsene til vårt kontor fra slitne pårørende. Stiller de krav blir de stemplet som vanskelige, sier generalsekretær i Norsk pasientforening, Tove Hanche-Olsen.

Hun sier at familiene er prisgitt kommunale tjenester som gir dem liten grad av frihet og selvråderett.

– Vi ser en lite gjennomtenkt politikk overfor en gruppe som er lavest på rangstigen. Det handler om sårbare barn, ofte med en rekke diagnoser og med store hjelpebehov.

Ved tilsyn kommer ofte ikke den reelle situasjonen frem, fordi tilsynet tar utgangspunkt i bemanningsplaner og internkontrollsystemer, mener hun.

Tove Hanche-Olsen

Tove Hanche-Olsen.

Foto: Privat

– Dette vet kommunene. I en klagesak legger de stort sett frem vedtak og planer, kalkyler og antall stillinger som fylkesmannen må forholde seg til.

Helsesjefen i Sarpsborg, Øivind Werner Johansen, sier at de i denne konkrete saken forholder seg til Fylkesmannens tilsynsrapport, som konkluderer med at kommunen ikke kan klandres for barnets død.

– De avvik som Fylkesmannen påpeker arbeides det med. Sarpsborg kommune jobber hele tiden med å levere gode helsetjenester. Derfor er vi positive til forslaget om et mer omfattende tilsyn i saker som denne.

Åse Michaelsen

Åse Michaelsen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Eldre – og folkehelseminister Åse Michaelsen sier saken om Tim Daniel er vond lesning.

– Helse- og omsorgsdepartementet instruerer ikke tilsynsmyndighetene i faglige spørsmål som hva de skal føre tilsyn med, og hvordan de skal gjennomføre sine tilsyn. Tilsynsmyndighetene må selv vurdere om det er behov for å øke antallet stedlige tilsyn, sier ministeren til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)