Vi har dampet 1,5 trillioner sigaretter

Siden røykingen tok av tidlig på 1930-tallet, har Kari og Ola Nordmann konsumert 1.500.000.000.000.000.000 sigaretter. De som røyker i dag, fyrer gjennomsnittlig opp 12 sigaretter hver dag, viser ny rapport.

Røyker

4400 sigaretter er det gjennomsnittlige årsforbruket blant dem som røyker i dag. Det er noe mer enn i de siste årene.

Foto: Scanpix/Reuters

Nå røyker 16 prosent av oss hver dag, mens en av ti røyker av og til.

Den gjennomsnittlige dagligrøykeren tenner på 12 sigaretter hver dag, viser rapporten "Rusmidler i Norge 2014" fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Det tilsvarer et årlig forbruk på 4400 sigaretter, et litt høyere tall enn i de siste årene.

Stadig færre kjøper sigarettene sine i Norge. På 90-tallet ble nesten alle sigaretter anskaffet her i landet. Men nå er dette redusert til rundt 60 prosent, ifølge rapporten.

En nærliggende forklaring er at vi reiser stadig oftere til utlandet og kjøper røyken der eller taxfritt ved hjemkomsten.

Les også:

Røykere snuser på e-sigaretter

E-sigarett

Hver tredje dagligrøyker vurderer å bytte til e-sigaretter.

Foto: Mike Segar

Rapporten viser også at elektroniske sigaretter først og fremst er interessante for dem som allerede røyker.

Mer enn hver tredje dagligrøyker svarer at de kan tenke seg å begynne med e-sigaretter. Nesten ingen ikke-røykere eller tidligere røykere er potensielle brukere av elektroniske produkter.

Instituttet har for øvrig regnet ut at nordmenn har dampet 1,5 trillioner sigaretter siden røykingen tok av rundt 1930.

I løpet av disse 85 årene er 70 prosent av sigarettene konsumert av menn, noe som lenge har gjenspeilet seg i kjønnsforskjellen når det gjelder forekomsten av lungekreft. I dag har forskjellen i konsum jevnet seg ut mellom kjønnene.

Tre kilo under leppene

Snus

Tre kilo snus havnet under leppene til hver av de norske brukerne i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

SIRUS-rapporten anslår også at 430.000 menn og 120.000 kvinner i Norge nå bruker snus hver dag. Hver enkelt snuser la omtrent tre kilo tobakk under leppa i fjor.

Trønderne er på Norgestoppen med 16 prosent snusere. Hver tiende innbygger i Sogn og Fjordane bruker snus, og er dermed i motsatt ende av skalaen.

Rapporten viser også at snusbruken går litt tilbake i Østfold, Hedmark og Aust-Agder.

Av-og-til-bruk av snus var lenge det mest typiske. Men nå rapporterer mer enn tre av fem snusere om daglig bruk. Fra 2010 har taxfree-salget av snus økt med 108 prosent.

Flere får problemer med cannabis

Rapporten ser også på bruken av narkotika. Den andelen av befolkningen som oppgir å ha ruset seg med cannabis i løpet av det siste året holder seg stabilt rundt fire prosent. Flesteparten er under 35 år gamle, og menn er i flertall.

De fleste har bare brukt slike stoffer noen få ganger. Men stadig flere søker hjelp for problemer med cannabisbruken, ifølge rapporten.

I 2013 fikk 3262 pasienter behandling for denne typen rusmiddelproblemer. Det er en økning på 759 pasienter på tre år.

– Mye tyder altså på at flere enn før får problemer knyttet til cannabis, spesielt hasj. Disse tallene er kun registrert fra 2010, men vi ser en klar økning hvert år i antallet som søker medisinsk hjelp for cannabisbruk, sier forskningsleder Astrid Skretting i SIRUS til NRK.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.