Vesketrend kan gi helsetrøbbel

I takt med at håndveskene bare blir større og større, blir også slitasje- og belastningsskader blant kvinnelige veskebærere vanligere. I Storbritannia har Victoria Beckham fått en egen lidelse oppkalt etter seg.

Slik skal du ikke bære vesken

Begge disse måtene å bære vesken på kan gi slitasje- og belastningsskader. I Storbritannia har lidelsen fått et eget navn: 'Poshitis'.

Foto: Magne Hansen / NRK

Det heter seg at en kvinne bærer hele sitt liv med seg i håndvesken sin. De siste årene har dette muligens blitt enda riktigere, ettersom digre vesker har blitt et populært innslag i motebildet.

Men veskene, som gjerne fylles opp med innhold uansett størrelse, skaper også problemer.

De store veskene og måten de bæres på i albuekroken har nemlig begynt å utgjøre et helseproblem i Storbritannia.

Les også: Har du «nettbrettnakke»?

Ifølge den britiske fysioterapeuten Sammy Margos opplever britiske leger en stor økning i kvinner som sliter med senebetennelser, skulder- og nakkeproblemer på grunn av tunge og store vesker.

– Vi har sett håndvesker som veier rundt 10 kilo. Dette kan føre til belastningslidelser og smerter i skulder og nakke, forklarer Margos til The Daily Express.

«Poshitis»

Victoria Beckham

Victoria Beckham har blitt kjent for sine store vesker.

Foto: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

En av de som er mest kjent for sine store vesker er artisten Victoria Beckham. Lidelsen har dermed fått kallenavnet «poshitis».

Den siste trenden i veskeverden, anført av trendikoner som Beckham og Kate Moss, er å bære de store veskene med armen rundt vesken, som om man bærer en stor ball, i stedet for å la vesken dingle fra albuen. Men det ene er ikke noe bedre enn de andre, mener fysioterapeuten.

– Kvinner tror kanskje de følger en catwalk-trend, men de bærer rundt på trøbbel, mener Margos.

Mangler forskning

Joakim Særheim

Manuellterapaut Joakim Særheim er spesialist på skulder-, albue- og underarmsplager.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Manuellterapaut Joakim Særheim ved Hans og Olaf Fysioterapi i Oslo sier til NRK.no at han ikke kjenner til noen studier rundt dette, og at det derfor er vanskelig å si om det er en økende tendens også i Norge med skulder- og albuesmerter etter mye bæring av tunge vesker.

– Men tidligere forskning konkluderer med at å bære på én side hele tiden i verste fall kan gi forandringer i muskulatur og skjelett. Spesielt hos barn og unge som er i vekst, forteller Særheim til NRK.no.

Les også: Slik unngår du «musearm»

Viktig å variere

Undersøkelser har tidligere vist at en gjennomsnittsveske veier hele 10,5 kilo, det samme som en ett år gammel baby. Den amerikanske kiropraktorforeningen anbefaler kvinner ikke å bære på mer enn ti prosent av sin kroppsvekt, samt å veksle på hvordan man bærer vesken sin.

– Det viktigste er at vekten på vesken holdes lav. Du bør også bytte på å bære vesken med høyre og venstre arm for å få mest mulig lik belastning, sier Særheim, som blant annet er spesialist på skulder-, albue- og underarmsplager.

Les også: Vond nakke? Dette kan hjelpe

Ifølge Særheim viser all erfaring at det å styrke opp spesifikk muskulatur rundt skulderbue og nakke med individuelt tilpasset trening kan gjøre store forskjeller.

– Hvis du ser at den ene skulderen du bærer med er mye lavere enn den andre, bør du starte med slik trening, råder han.

Så mye kan vesken veie

Det ideelle er at vesken ikke veier mer enn fem prosent av kroppsvekten din, hvis du ønsker å unngå belastningsskader. Det vil si at en kvinne på 60 kg ikke bør ha en tyngre håndveske enn 3 kg. Veier du 70 kg, kan veske inneholde en halv kilo ekstra med «nødvendigheter».

Sliter du med nakkeplager på grunn av mye bæring, har manuellterapauten en godt tips:

– Bruk en sekk som har hoftestropp, da kan mye av vekten flyttes på hoftene slik at nakken får mindre belastning.

Det er med andre ord bare å legge fra seg forfengeligheten hjemme.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)